A bűvös szakács

Új Bűvös Szakács

2013.04.29. 00:54 MBTBD

A BŰVÖS SZAKÁCS

új helyen folytatódik:

http://www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs

www.gomijo.hu

AHOL RENDSZERESEN ÚJ POSZTOKKAL JELENTKEZÜNK

Feliratkozás:

http://www.gaultmillau.hu/rss-feliratkozas

Tisztelettel: MBTBD

tomi-tavozik_7127_2.jpg


16 komment

Címkék: bűvös szakács gaultmillau.hu

Czifray április 21 -- desszertek

2013.04.26. 22:48 MBTBD

IMG_1077 zsuri.JPG

(Fotók: Bakcsy Árpád)

A "Zöldség mint desszert" témában az első forduló első napján 11 versenyző készítette el tányérját a Czifray-versenykurzuson.

Akárcsak a húsételeknél, itt is számos olyan reményt keltő kompozíció született, amely táplálja a reményt, hogy Magyarországon is meg fog születni egy tényérdesszert-kultúra. Örömtelien sokan ismerték fel, hogy a desszertnek nem elég "simán" édesnek lennie, a sónak és a savasságnak komoly szerepe van az ízegyensúly megteremtésében, s hogy az arányok, állagok, szájérzetek változatossága is milyen sokat számít.

Az MGE szakácsversenyeinek főtámogatója:

otp_klub_x27_4_1.jpg

7 komment

Címkék: mge magyar gasztronómiai egyesület czifray versenykurzus zöldségdesszert

Czifray, április 21. -- húsok

2013.04.23. 10:17 MBTBD

IMG_0926.JPG

(Fotók: Bakcsy Árpád)

Lezajlott a "selejtező" első forduló első napja -- 11 versenyző tálalt bárány- vagy kecskeételt, majd zöldséges desszerttányért

Most a húsokat, hamarosan a desszerteket is ismertetjük.

Kérjük a versenyzőket, hogy aki még nem adta le, az küldje meg a húsétel leírását!

Az MGE szakácsversenyeinek főtámogatója az OTP Klub

otp_klub_x27_4.jpg

 

4 komment · 1 trackback

Címkék: mge magyar gasztronómiai egyesület czifray versenykurzus

II. Czifray-versenykurzus selejtező

2013.04.15. 18:09 MBTBD

czifray logo blogra_2.jpg







A jó hír az, hogy nagyon sok jó pályázat érkezett, ezért az eredeti kiírást módosítanunk kell.

A közel félszáz befutott írásos és fotós anyagból ugyanis nem lehet egyértelműen 12 legjobbat választani.

Ezért 12 helyett 24 versenyzőt hívunk meg.

7 komment · 1 trackback

Címkék: mge cszifray versenykurzs

Szolgálati közlemény

2013.04.14. 23:59 MBTBD

logomagy_1.jpg




Meghívó - a Magyar Gasztronómiai Egyesület soron következő közgyűlésére

6 komment

Címkék: mge

Aranyszalag és harcsapacal

2013.04.08. 19:43 MBTBD

logomagy kicsi_2.jpg





A Magyar Gasztronómiai Egyesület április 7-én tartotta éves találkozóját, amelyen fontos bejelentések is elhangzottak. A kóstolókat a 2012-es Gault&Millau tesztelői által érdekesnek talált ételekből választották ki. 

Az alábbiakban az egyesület alapítója, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője Molnár B. Tamás bejelentései olvashatók, ezenkívül a kiválaszott ételek is megjelennek.

LOGO_GM_2011_Rouge_moyen.jpg



32 komment · 1 trackback

Címkék: mge magyar gasztronómiai egyesület aranyszalag minőség

Az olaszok meg az Ida néni

2013.04.01. 00:30 MBTBD

AM-anyuka_2223_1.jpg






(Egy régi kép: "Anyukám" kislányként)

Gianni Frasi hivatásos megszállott. A világ legjobb termőterületein szerzi be a dűlőszeklektált kávészemeket, otthon nyílt lángos pörkölőt használ (ilyet amúgy múzeumban látni), és egész évben annyit pörköl, mint híres mamutcégek 2 óra alatt. A világ legjobb éttermei rendelik termékét.

Kelet-Európában három helyen kóstolható Frasi-féle kávé: Szentpétervárott, Prágában és Encsen.

40 komment · 1 trackback

Címkék: kávé tiramisu pizza krémes magyar konyha töltött káposzta encs metélt anyukám mondta vaddisznóragu

Bertrand Grébaut neobisztrója

2013.03.22. 13:09 MBTBD

grebaut ul redbull.jpg





(Fotó: Clément Guillaume, Red Bull Hangar-7)

 
San Sebastiánban a szakácskongresszuson a csúcsbisztronómia ("alta bistronomia") képviselőjeként lépett fel, saját műfaját 'felszabadult francia csúcskonyhaként' definiálja, teszi mindezt a nagy konyhákat megjárt séfek öntudatával.

14 komment

Címkék: ikarus salzburg hangar 7 bertrand grebaut bisztronomia

Rombuszhal és európai homár

2013.03.12. 12:58 MBTBD

                 Horg†sz¢s.jpg


(Fotó: Szulló Szabina, Onyx étterem)

Először fordult elő a Bocuse d'Or történetében, hogy a halat tányérra kellett tálalni - vagyis a halnál elmaradt a parádésan körbehordozott dísztál, ami korábban (a húsételnél most is) a verseny szerves része volt. 

3 komment · 1 trackback

Címkék: mge bocuse d or otp klub magyar gasztronomiai egyesulet szell tamas

A zöldség mint desszert

2013.03.05. 13:10 MBTBD

kerek levél czifray 13.11.13_1.jpg




A Magyar Gasztronómiai Egyesület meghirdeti második
Czifray-versenykurzusát hivatásos szakácsok részére:
öt fordulóban összesen tíz feladatot kell megoldani.

Jelentkezési határidő: 2013. április 10. 

A zsűri által kiválasztott résztvevők névsorát a Bűvös Szakácson közöljük április 14-én.

Az MGE szakácsversenyeinek főtámogatója:

otp_klub_x27_2.jpg


5 komment

Címkék: mge czifray versenykurzus otp klub szakacsverseny magyar gasztronomiai egyesulet

Bertrand Grébaut bisztróforradalmár a salzburgi Ikarusban

2013.03.03. 18:38 MBTBD

grebaut portre.jpg





(Fotók: Clément Guillaume Red Bull Hangar-7)

A salzburgi Ikarus 2013 márciusi vendégszakácsa a párizsi újhullám egyik képviselője. Úgy véli, a francia csúcsgasztronómiát meg kell szabadítani a formaságoktól és a dogmáktól.

Spontán, improvizatív, egyszerű tányérokat tálal, szereti, ha vendégei felszabadultak.

8 komment · 1 trackback

Címkék: ikarus salzburg parizs bertrand grebaut septime

Pascal Barbot Salzburgban

2013.02.23. 19:49 MBTBD

pascal ikarusban rak_1072_2.jpg




Pascal Barbot a „japánul" gondolkozó európai szakácsok egyike. Párizsi éttermének a GaultMillau kalauz 2006-ban a maximálisnak mondható 19/20 pontot adott, ő maga az év szakácsa címet kapta.

Voltak, akik meglepődtek, mikor nem sokkal később a Michelin-kalauz is megítélte a harmadik csillagot a L'Astrance-nak: ez a kicsi, félhomályos, pompa- és étlapmentes párizsi étterem minden, csak nem a korábban megszokott „háromcsillagos" miliő. Mintha a Michelin üzenetet küldött volna: a lényeg náluk is az alapanyag, a tehetség, a konyha, nem pedig a kristálycsillár és az ezüst evőeszköz.

2 komment · 1 trackback

Címkék: párizs ikarus gusto salzburg pascal barbot hangar 7

Variációk marhára és Rubik-kockára

2013.02.14. 15:36 MBTBD

Rubik4  blog.jpg

 

 

 







(Fotó: Bakcsy Árpád)

A Bocuse d'Or lyoni döntőjén a húsételhez ír biomarha volt a kötelező alapanyag.

Az egészben  feldolgozandó bélszín mellett legalább egyet fel kellett használni a pofa-, a stefánia- és/vagy farokrészből.

Mindezt 3 garnírunggal és tetszőleges mártásokkal kellett maximum 20 kg súlyú dísztálra helyezni, 12 adagban. 5,5 óra állt rendelkezésre, amiből körülbelül 1 óra maga a tálalás, közben párhuzamosan a halételt is el kellett készíteni.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület köszönetet mond a tervezőknek, kivitelezőknek, fotósoknak, akik nélkül a legjobb íz sem tudott volna így érvényesülni.

21 komment

Címkék: lyon bocuse d or széll tamás marhabélszín

Csináld magad

2013.02.08. 10:04 MBTBD

gyomber kicsi_7441.jpg

 

 

 

 

 

 

A saját kezűleg készített ajándék olyan minőségű lehet, ami üzletben alig kapható. Ha igen, akkor igen drága, és a magas ár sem garancia arra, hogy a produktum jó.    

16 komment · 1 trackback

Címkék: gyömbér harissza magyar konyha rillette sós citrom tejlekvár

Széll Tamás Lyonban

2013.01.30. 19:35 MBTBD

IMG_8253.JPG



Széll Tamás a tizedik helyen végzett a 2013-a lyoni Bocuse d'Oron.

A Magyar csapat javított pozícióján: az európai selejtezőhöz képest megelőztük Belgiumot és Svájcot, ugyanakkor több nagyon erős Európán kívüli csapat lépett be a ringbe. 

A verseny dobogósai: első Franciaország, második Dánia, harmadik Japán.


(Fotók: Bakcsy Árpád)

IMG_6323.jpg



A 30 éves Széll Tamás a Michelin-csillagos Onyx étterem konyhafőnöke, a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja, az országos Hagyomány és Evolúció szakácsverseny kétszeres győztese.

A Bocuse d'Or több mint 20 éves történetében Magyarország először képviseltette magát a lyoni döntőben.

63 komment · 1 trackback

Címkék: lyon mge bocuse d or szakacsverseny szell tamas

Megízlelt gondolatok

2013.01.27. 19:11 MBTBD

kofoed rasmus es trettl_3267.jpg


(Roland Trettl házigazda és Rasmus Kofoed vendégszakács a salzburgi Ikarus étterem konyháján, a Hetes Hangárban)

Négyszer indult a Bocuse d'Oron: egyszer segítőként (commis), háromszor versenyzőként, mindháromszor dobogós lett, ami a világverseny történetében eddig egyedülálló. A dán Rasmus Kofoed polcán három Bocuse-szobrocska áll: egy bronz, egy ezüst és egy arany. Koppenhágai étterme, a Geranium, Michelin-csillagos.

9 komment

Címkék: ikarus salzburg koppenhaga hangar 7 rasmus kofoed geranium new nordic cuisine

Hol van az a nyár?

2013.01.24. 10:37 MBTBD

tok ketfele sotet.jpg







Rozsdás avar színével sütőtök olyan, mint az ősz. Vagy mint az eltűnt nyár. Összességében kicsit melankolikus élmény. Télen jó, hogy melegít és igen tápláló is, de önmagában markánsan egyhangúnak mondaná az ember.

Ilyenkor válhat az emberi találékonyság jelképévé: mióta csak ismerjük,  keressük a módját, hogyan lehet érdekessé tenni.

6 komment

Címkék: magyar konyha sutotok

A Which listája

2013.01.16. 14:16 MBTBD

sseb felirat_0303_1.jpg




 „A baszkok szeretnek enni; a jó étel  kanálnyi boldogság"
(Martín Berasategui, 7 Michelin csillagos baszk szakács)

2012. szeptember 6-án nemzetközi gasztrofelmérés eredményét közölte a Which? brit fogyasztóvédelmi csoport.

A lista első helyezettje San Sebastián, az üzenet: enni szerető utazó számára a világon nincs jobb célpont, mint spanyol Baszkföld 2016-ra előjegyzett „kulturális fővárosa" -- leánynevén Donostia.

10 komment · 1 trackback

Címkék: tapenade san sebastian donostia pintxo baszkfold tapenad

Respekt

2013.01.06. 13:03 MBTBD

trettl 12 team.jpg

(Fotó: Red Bull Hangar-7, Helge Kirchberger. Balról jobbra: Matthias Berger, Jörg Bruch, Roland Trettl, Tommy Dananic, Ondrej Kovar, Dominik Fitz)

Az Ikarus Team 2012-es saját „vendégszereplésén" a konyhatörténet olyan karizmatikus alakjai előtt tisztelgett, akik nagy hatással voltak későbbi szakácsgenerációkra: „sokat megélt" örökzöldeket vettek elő, ezeket használták ihletforrásként.

4 komment

Címkék: ikarus salzburg coq au vin roland trettl eckart witzigmann barackos gombóc waldorf salata cezarsalata schwarzwaelder kirschtorte hangar-7

A disznók a mennybe mennek

2012.12.26. 14:11 MBTBD

sseb gastro palota 20.06.12_1.jpg


 




San Sebastiánban alig hűlt ki a vörös szőnyeg a szeptemberi filmfesztivál után, október 7-én megkezdődött a Gastronomika 2012. Ez volt a 14. nemzetközi szakácskongresszus Baszkföldön. És kiderült, hogy ami annak idején belterjes avantgárd fórumnak indult, arra most - ha úgy nézzük - akár a „neoklasszikus" jelző is ráillik.

10 komment · 1 trackback

Címkék: san sebastian donostia gastronomika baszkfold

Karácsony 2012

2012.12.24. 14:08 MBTBD

karamell szaloncukor 2 kicsi_7794_1.jpg



Békés Karácsonyt kívánunk barátainknak és olvasóinknak egy sós karamellabonbonnal.

8 komment

Címkék: karacsony szaloncukor sos karamella

Szolgálati közlemény

2012.12.21. 20:23 MBTBD

bdor 2012 szellur talal_3915_1.jpg

(Bakcsy Árpád fotóján Széll Tamás tálal a brüsszeli európai selejtezőn)

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete csoportos utat szervez 2013 januárjában a Bocuse d'Or szakácsversenyre, melynek lyoni döntőjébe először került be magyar szakács. Versenyzőnk Széll Tamás (Onyx étterem), a Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és Evolúció versenyének kétszeres győztese. A magyar csapat elnöke Bíró Lajos (Bock bisztró), a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. A versenyzőt a boxban Garai Ádám fiatal szakács ("commis") segíti, a boxon kívülről Hamvas Zoltán "coach" támogatja.

mvi-logo.jpg

2 komment

A múlt kötelez

2012.12.13. 08:22 MBTBD

boscolo_8356.jpg

1894. október 23-án nyílt meg a kor egyik legnagyobb biztosító- társaságának székháza, a körúti New York palota. Benne többszintes kávéház, szökőkút, csavart márvány- oszlopok, csillárok, bronzfalikarok. A fényűző környezet ellenére meglepően „népfrontos" látogatottság alakult ki, az irodalmi kávéház legendája máig elnyűhetetlen.
(Fotók: Bakcsy Árpád)

4 komment

Címkék: magyar konyha boscolo salon wolf andras fekete antonio new york palace hazi nyul folyami rak gyönyghagyma

Hízott májak

2012.12.03. 15:44 MBTBD

maj hirtelen_1415_1.jpg




"Nincs máj, csak homály "



A budai Három Szív vendéglő pincére
kérdésre válaszolva, van-e resztelt máj (hetvenes évek)




A párizsi Louvre-ban tekinthető meg az az óegyiptomi sírkamrában talált képsorozat, amelyen szolgák (vagy rabszolgák) libát-kacsát tömnek.

A rómaiakról Plinius azt írja, előszeretettel táplálták a libát szárított fügével, amit az állat szívesen, önként és mértéktelenül fogyasztott. Feljegyzések szerint a római Elagabalus császár szeretett kutyáit is hizlalt májjal etette. 

(Fotók: Bakcsy Árpád és Bittera Dóra)

63 komment

Címkék: libamáj kacsamáj magyar konyha terrin foie gras hizlalt máj

Egy dinamikus kertész és a torma

2012.11.21. 10:47 MBTBD

kalmar geregely kiskepe.jpg




Gasztrokert a láthatáron címmel jelent meg az alábbi interjú a Magyar Konyha 36. évf. 9. számában. Akkor úgy hittük, tavasszal új fejleményekről számolhatunk be. Most azért adjuk közre az anyagot bizonyos fokig szezonon kívül, mert az interjúalany 2-3 évre tervezett itthoni tartózkodása lerövidült, és időközben visszatért Japánba. Megígérte azonban, hogy szaporítóanyaggal és tanáccsal ellát minden minőségre törekvő hazai kertészt. Mondanivalója szezontól független.

73 komment · 1 trackback

Címkék: japan salata miskulancia magyar konyha kalmar gergely zoldsegkerteszet

Utolsó kommentek

  • Georg Getzeny: Pazar lett, megcsináltam, ahogy írtad. Lindt mild 70%-os csokival, és szórtam rá homoki szarvasgom... (2014.10.12. 10:02) Csokoládémousse (mousse au chocolat)
  • manzanarosa: Feltetlenul felkeresem ezt a helyet ha arra jarok. Minden ismerosomnek ajanlani fogom. Bar lenne i... (2014.09.13. 19:13) Az olaszok meg az Ida néni
  • Durvalegény: Amúgy most készítettem egyet, de uborka nélkül, viszont víz helyett kovászos uborka levével húztam... (2014.08.21. 21:39) Gazpacho
  • Durvalegény: @Űrlény Lajos: Bocs, Lajos, de tényleg űrlény lehetsz, hogy 5 évet gondolkodtál azon az egy mondat... (2014.08.21. 21:38) Gazpacho
  • Éva Dologáné Kovács: Nagyon köszönöm ezeket az informáciokat (2014.08.08. 07:48) Ecet
  • Utolsó 20

Címkék

alabardos (6) alain ducasse (10) alexandra (9) alma (6) andaluzia (8) angolna (8) ausztria (7) bab (8) bacher (5) bajor (5) balatoni brigitta (8) barany (19) barcelona (9) baszkfold (9) becs (12) bocuse d or (32) budai gourmet (6) burgonya (35) caldeirada (6) carbonara (8) carpaccio (8) casa moro (5) cékla (9) cerea (6) charlie trotter (6) citrom (10) cornelia poletto (6) costes (7) csalogány26 (5) császármorzsa (5) csirke (26) csokoládé (21) csúcsgasztronómia (17) cukkini (6) cukkíni (6) cukrászat (7) curry (6) czifray (41) czifray versenykurzus (33) derelye (12) desszert (9) eckart witzigmann (19) édesség (10) elverfeld (8) étteremkalauz (11) ferran adria (11) fogas (10) fokhagyma (12) főzelék (12) francia (7) frantzen es lindeberg (7) franz keller (6) fűszerek (5) gazpacho (9) gerbeaud (5) gesztenye (8) gnocchi (10) gomba (5) gordon ramsay (6) grill (6) grillezés (5) gusto (163) gyömbér (6) hagyma (7) hagyomány és evolúció (53) hagyomany es evolucio (11) hal (28) halászlé (9) halleves (12) halszósz (7) hangar 7 (65) harcsa (5) harissza (6) heston blumenthal (17) homár (7) horváth szilveszter (6) horvath szilveszter (6) húsmentes (5) huszár krisztián (8) ikarus (69) itália (8) jakabkagyló (6) japán (14) joachim koerper (5) jonnie boer (9) juhtúró (5) kacsa (9) kacsamáj (8) kagyló (5) káposzta (12) katalónia (8) kaviár (7) kecske (5) kocsonya (11) kolbász (8) közgyűlés (5) kreil vilmos (6) krémleves (10) krumplisaláta (5) lazac (7) leves (36) libamáj (16) litauszki zsolt (10) london (7) lyon (15) madrid (5) máglyarakás (6) magyar gasztronómiai egyesület (12) magyar konyha (43) magyar nemzet (120) magyar vitacikk (36) malac (6) mallorca (5) málna (6) mandula (5) marcus lindner (5) marha (10) mártás (33) martin berasategui (6) martin fauster (7) mauro colagreco (5) mge (27) michelin csillag (7) mngsz (25) molnár gábor (6) münchen (8) nápoly (6) noma (5) nyelvhal (7) olasz (5) olaszország (6) olasz konyha (9) olasz tészta (5) onyx (11) otp klub (11) pacal (13) padlizsán (18) palacsinta (12) paprika (13) paradicsom (26) párizs (11) parizs (5) parmezán (7) pascal barbot (6) pasta (5) paul bocuse (6) pecsenyelé (5) pető istván (6) pezsgő (7) pierre hermé (5) portugália (14) provence (8) pulyka (5) rainer sigg (5) rák (14) rak (5) répa (6) rizottó (11) rizs (11) roland trettl (16) róma (6) saláta (9) salzburg (58) sándor dénes (6) santi santamaria (7) san francisco (6) san sebastian (6) savanyú káposzta (6) sertés (8) sonka (11) sóska (6) spagetti (6) spanyol (10) spanyolország (5) spárga (10) sparga (5) spenót (9) süllő (11) sütőtök (7) sven elverfeld (9) szakácsképzés (6) szardella (5) szardínia (7) szarvasgomba (10) szell tamas (7) széll tamás (11) szendvics (10) szent jakab kagyló (5) szicília (7) szorbet (6) takács lajos (6) tejberizs (7) tempura (5) teszt (7) tészta (13) thaiföld (15) thierry marx (5) thomas keller (5) tintahal (5) tojás (17) tőkehal (8) tonhal (5) toszkána (8) túró (7) uborka (9) vanília (7) várvizi péter (7) vegetáriánus (17) velő (5) vietnam (9) vinaigrette (7) zeller (11) zöldmártás (5) zöldség (18) Címkefelhő