Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
A bűvös szakács

Bevert tojás vörösboros vajmártással

2011.06.03. 12:44 ehran

Klasszikus recept a polgári konyhákról, kiváló könnyű előétel.

A garnírung: hagyma, szalonna, esetleg gomba. A boron ne spóroljunk: csak olyan bort szabad főzésre használni, amit szívesen meg is iszunk. Sőt: a bor rossz tulajdonságai sűrítve még szembeszökőbbé válnak. 

Bevert tojás

Néhány szabályt kell csupán betartani, hogy sikerüljön. Sokféle salátára, főzelékre, párolt zöldségre ez az egyik legjobb feltét.

Alaprecept

Csak friss tojás alkalmas a célra. Vizet forralunk (legalább 10 cm magasan álljon a lábosban), literenként fél dl fehérborecetet adunk hozzá. A tojásokat felütjük, egyenként csészébe tesszük.

Mikor a víz gyöngyözve forr, megkeverjük (hogy örvény keletkezzen), a tojásokat egyenként belecsúsztatjuk, majd lapáttal “rásegítjük” a fehérjét a sárgájára.

2-2,5 percig gyöngyöző forrással készítjük, majd szűrőkanállal kivesszük, a fehérjerojtokat levágjuk. (Ha nem tálaljuk rögtön, akkor a tojást hideg vízbe tesszük, majd tálalás előtt fél perc alatt gyöngyözve forró sós vízben felmelegítjük.)


 
A bormártás

350 ml vörösbor
só, bors a darálóból
késhegynyi méz
40-50 g vaj, hűtve, kockára vágva


A bort negyedére sűrítjük, sózzuk, hozzáadjuk a mézet, friss borsot darálunk bele. Tálaláskor a koncentrátumot megmelegítjük, habverővel hozzákeverjük a vajkockákat.

A garnírung

4 kis fejű vöröshagyma vagy póréhagyma
120 g kolozsvári szalonna, 3x1 cm-es hasábokra vágva
olívaolaj
4 szelet adalékanyag nélküli tósztkenyér
vaj, olaj


A hagymát 5 mm vastag karikára vágjuk. A szalonna zsírját kiengedjük, a hasábokat megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük őket. A zsíron a hagymát közepes lángon pároljuk-pirítjuk, míg kívül világos aranybarna színt nem kap, belül meg nem puhul.

A kenyér héját levágjuk, vaj és olaj keverékén mindkét oldalán megpirítjuk, papírra tesszük, leszárítjuk.

Tálalás

A tányérra helyezzük a pirult kenyérszeletet, erre a meleg bevert tojást és a hagyma-szalonna keveréket. Rákanalazzuk a bormártást, meghintjük finomra vágott metélőhagymával vagy vékony karikára vágott újhagymával.

Tipp: A manapság kapható szalonnák túlnyomó része túl sós és durván-közönségesen füstölt, ezért tanácsos blansírozni. Ehhez a szalonnát hideg vízbe tesszük (épp lepje el), s mikor felforrt, a vizet elöntjük. Másodszor egészen kevés vízzel tesszük fel, serpenyőben, a vizet hagyjuk elpárologni, aztán a szalonnát saját kisülő zsírjában megpirítjuk minden oldalról.



 

 


Szólj hozzá!

Címkék: tojas bevert tojas

A bejegyzés trackback címe:

http://buvosszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr942953992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

  • Zb74: @Zsomama: Lágy vízben gyöngyözve főzni (kvázi abálni), és csak a vége felé sózni? (2014.12.02. 21:21) Babszabályok
  • Zsomama: Valahol olvastam egy praktikát, hogy mitől nem válik le a bab héja, de sehol nem találom és sajnos... (2014.12.02. 20:24) Babszabályok
  • Dóczi János: A legjobb krémest vácon ettem , Mihályi László cukijában. A mester munkái mind remekművek csak ajá... (2014.11.25. 10:12) Mille-feuille - Pierre Hermé „krémese”
  • TF113: Étteremben ettem ilyet de gyanítom nem úgy készítették el ahogy kellene. Kb olyan volt mintha lekv... (2014.11.16. 11:36) Cumberland mártás
  • Fispá Géza: @szamárfül/pável: DE! Mi is tudunk! A szakácsnak ! :) (2014.11.05. 18:01) Melanzane alla Parmigiana
  • Utolsó 20

Címkék

alabardos (6) alain ducasse (10) alexandra (9) alma (6) andaluzia (8) angolna (8) ausztria (7) bab (8) bacher (5) bajor (5) balatoni brigitta (8) barany (19) barcelona (9) baszkfold (9) becs (12) bocuse d or (32) budai gourmet (6) burgonya (35) caldeirada (6) carbonara (8) carpaccio (8) casa moro (5) cékla (9) cerea (6) charlie trotter (6) citrom (10) cornelia poletto (6) costes (7) csalogány26 (5) császármorzsa (5) csirke (26) csokoládé (21) csúcsgasztronómia (17) cukkíni (6) cukkini (6) cukrászat (7) curry (6) czifray (41) czifray versenykurzus (33) derelye (12) desszert (9) eckart witzigmann (19) édesség (10) elverfeld (8) étteremkalauz (11) ferran adria (11) fogas (10) fokhagyma (12) főzelék (12) francia (7) frantzen es lindeberg (7) franz keller (6) fűszerek (5) gazpacho (9) gerbeaud (5) gesztenye (8) gnocchi (10) gomba (5) gordon ramsay (6) grill (6) grillezés (5) gusto (163) gyömbér (6) hagyma (7) hagyomány és evolúció (53) hagyomany es evolucio (11) hal (28) halászlé (9) halleves (12) halszósz (7) hangar 7 (65) harcsa (5) harissza (6) heston blumenthal (17) homár (7) horváth szilveszter (6) horvath szilveszter (6) húsmentes (5) huszár krisztián (8) ikarus (69) itália (8) jakabkagyló (6) japán (14) joachim koerper (5) jonnie boer (9) juhtúró (5) kacsa (9) kacsamáj (8) kagyló (5) káposzta (12) katalónia (8) kaviár (7) kecske (5) kocsonya (11) kolbász (8) közgyűlés (5) kreil vilmos (6) krémleves (10) krumplisaláta (5) lazac (7) leves (36) libamáj (16) litauszki zsolt (10) london (7) lyon (15) madrid (5) máglyarakás (6) magyar gasztronómiai egyesület (12) magyar konyha (43) magyar nemzet (120) magyar vitacikk (36) malac (6) mallorca (5) málna (6) mandula (5) marcus lindner (5) marha (10) mártás (33) martin berasategui (6) martin fauster (7) mauro colagreco (5) mge (27) michelin csillag (7) mngsz (25) molnár gábor (6) münchen (8) nápoly (6) noma (5) nyelvhal (7) olasz (5) olaszország (6) olasz konyha (9) olasz tészta (5) onyx (11) otp klub (11) pacal (13) padlizsán (18) palacsinta (12) paprika (13) paradicsom (26) parizs (5) párizs (11) parmezán (7) pascal barbot (6) pasta (5) paul bocuse (6) pecsenyelé (5) pető istván (6) pezsgő (7) pierre hermé (5) portugália (14) provence (8) pulyka (5) rainer sigg (5) rak (5) rák (14) répa (6) rizottó (11) rizs (11) roland trettl (16) róma (6) saláta (9) salzburg (58) sándor dénes (6) santi santamaria (7) san francisco (6) san sebastian (6) savanyú káposzta (6) sertés (8) sonka (11) sóska (6) spagetti (6) spanyol (10) spanyolország (5) sparga (5) spárga (10) spenót (9) süllő (11) sütőtök (7) sven elverfeld (9) szakácsképzés (6) szardella (5) szardínia (7) szarvasgomba (10) széll tamás (11) szell tamas (7) szendvics (10) szent jakab kagyló (5) szicília (7) szorbet (6) takács lajos (6) tejberizs (7) tempura (5) teszt (7) tészta (13) thaiföld (15) thierry marx (5) thomas keller (5) tintahal (5) tojás (17) tőkehal (8) tonhal (5) toszkána (8) túró (7) uborka (9) vanília (7) várvizi péter (7) vegetáriánus (17) velő (5) vietnam (9) vinaigrette (7) zeller (11) zöldmártás (5) zöldség (18) Címkefelhő