Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
A bűvös szakács

Czifray második forduló

2009.06.15. 21:17 MBTBD

A Magyar Gasztronómiai Egyesület meghirdeti a Czifray-versenykurzus második fordulóját.

Pályázatok leadási határideje: 2009. augusztus 31. (info@buvosszakacs.hu)

A pályázat szokás szerint tartalmazzon egy részletes technológiai leírást és egy kis felbontású fotót. Szerepeljen rajta, lehetőleg rögtön az elején, a név, az e-mail cím, a telefonszám.

A főzés időpontja
: 2009. szeptember 6.  Helyszíne: Aréna Catering (Népstadionnál)

TÉMÁK:

 1. Leves a 21. század polgári gasztronómiájában

Alapja készülhet húsból, halból, rákból, zöldségből, gyümölcsléből vagy püréből, vadon növő  vagy termesztett fűszernövényből, levélből, salátából vagy másból. Állaga lehet erőlevesszerű vagy modern velouté, mely könnyű és kifogástalanul selymes. Legyen koncentrált és tiszta ízű, kíméletesen sűrített.

Minden egyes betét készüljön külön, hozza a legjobb ízét és állagát.

Gondoljunk arra, hogy polgári avagy csúcsgasztronómiai koncepcióba kell illeszkednie, vagyis a bevezető fogások egyike egy többfogásos menüben. Legyen tehát érdeklődést keltő, étvágygerjesztő, és semmi esetre sem főfogásszerűen laktató, tompító. Legyen fokozható. A lé mennyisége kb. 0,75-1 dl a betét 40-60 gramm.

Mindenki hozhat magával előre elkészítve
-egy tetszőleges alaplevet
-egy hosszan készített húst vagy (szárított vagy mélyhűtött) tésztafélét

Néhány ötlet: sütőtökvelouté, gazpacho, krémleves, és még több leves

2. Sós derelye mártással
vagy levessel

A derelye inkább édesen jelent meg a magyar konyhán (pl.: szilvalekváros barátfüle morzsába forgatva), most arra kérjük a versenyzőket, hogy a sós fajták kultúráját gazdagítsák. Ez sem idegen a honi étkezési kultúrától: Erdélyben a mai napig tálalnak ordával töltött derelyét sóska- vagy spenótmártással vagy zsályás vajjal. Erdélyi örmények terjesztették el a hurutlevest, melyben angadzsábur a betét - azaz igen vékony tésztába töltött hús. Olyan ez, mint egy kis méretű tortellni.

A tészta lehet búzaliszt vagy burgonya alapú, készülhet rizslisztből vagy bármilyen gabonából. Ezúttal mellőzzük az "átvitt értelmű" (zöldségből, gyümölcsből stb. készülő) derelyéket és a közismert olasz ravioli-félék szolgai átvételét is.

A tányérra - mérettől és állagtól függően - 1-3 derelye kerüljön, hozzá arányos leves vagy mártás.

Mindenki hozhat magával előre elkészítve
-egy tetszőleges alaplevet
-egy hosszan készített húst vagy (szárított vagy mélyhűtött) tésztafélét, utóbbi lehet
kész kínai tojásos vagy vizes wantantészta (széles körben használja a csúcsgasztronómia is)

Néhány ötlet: "gulyásravioli", további raviolik


49 komment

Címkék: leves czifray derelye

A bejegyzés trackback címe:

http://buvosszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr51187505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.06.16. 18:13:58

Húúú, ez a rész már tetszik nagyon, több levesötletem is van jó ideje. A második rész érdekes, egyelőre még nincs rá konkrét elképzelésem, de tetszik, el fogok rajta gondolkozni...

ROBERTO 2009.06.16. 18:32:42

Ez jó kiírás, nincs benne hal :-)

MBTBD 2009.06.16. 18:37:08

@ROBERTO: a Hal mindenütt ott leselkedik. lehet ez halleves is, meg hallal töltött derelye halmártással... hmm

Rizs Ottó 2009.06.16. 21:57:32

Robertó@: aki nem indul, szégyenében+hal.

Kristian Kalle-t keresem a lakásbérlés szédelgőt 2009.06.16. 23:25:38

off off
hallott mar valaki errol a konyvrol:
food wine budapest?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.17. 11:19:16

@Kristian Kalle-t keresem a lakásbérlés szédelgőt:
Bánfalvi, Carolyn: Food wine Budapest
photographs by George Konkoly-Thege
New York, N.Y. : The Little Bookroom, 2007.

árulni nem tom hol árulják

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2009.06.17. 11:40:33

Össze lehet vonni? ;o))) Amúgy szuper kiírás, erősen átgondolom.

ROBERTO 2009.06.17. 12:53:16

@MBTBD: 'Manapság akárki "NI"-t mondhat egy védtelen öregasszonynak' :-)
Tudom, hogy benne van a hal opció, de nem kötelező elemként, és ez így van jól, ugyanis eddig mindkét fordulóban születtek halas megoldások, ami helyénvaló.

@Rizs Ottó: Eddig mindkét fordulóra küldtem be pályaművet, így engem nem fenyeget a +hal-ás :-)

Amúgy korábban többen jelezték, hogy pályáznának amatőr kategóriában! Itt a lehetőség, ragadják meg a fakanalat, oszt pályázzanak valami nagyonfinommal...

MBTBD 2009.06.17. 12:56:08

@Macaroon: hát amatőrnek persze

nagypapi 2009.06.17. 18:44:07

@ROBERTO: ez rossz kiírás, nincsen benne a gomba! :)
Pedig milyen vargánya erőlevest lehet készíteni...

Kristian Kalle-t keresem a lakásbérlés szédelgőt 2009.06.17. 20:31:03

Akkor rosszul kerdeztem, en is be tudom irni a Google-be, de olvasta valaki, erdemes megvenni?

ROBERTO 2009.06.18. 10:50:57

@nagypapi: A gomba, mint a hal, ugyanolyan opció, főzz abból erőlevest, indulj azzal, lehet, hogy a Te pályázatodat ítélik a legjobbnak.

A derelye tészta és a ravioli tészta közt van különbség? (liszt, tojás, víz, só)
Ha nincs, akkor csak a töltelék különbözteti meg őket :-)

muskotály küvé 2009.06.18. 18:08:15

Jó dolog, hogy a pályázat leadása és a főzés egy szezonban történhet :)

Hans Castorp 2009.06.21. 22:49:45

@MBTBD: Lehet itthon hurutot (churut) kapni valahol? Már régebben elhatároztam, hogy készítek házilag (augusztus-szeptember a szezonja), de lehet, hogy ártana, ha legalább lenne némi viszonyítási alapom...

mitfahrer 2009.06.22. 16:41:20

@Hans Castorp: amennyiben kifejezett igény mutatkozik rá abban tudok segíteni, hogy Gyergyószentmiklósról, örmény háziasszony konyhájából származó hurut jusson ki Magyarországra. Legutóbbi információim szerint még élnek olyan háziasszonyok, akik kisebb mennyiségekkel kereskednek. Ha érdekel felkutatom és akkor már csak a kiszállításon kell eltöprengni, de nem tartom megoldhatatlannak a feladatot.

mitfahrer 2009.06.22. 16:54:32

@Hans Castorp:
Néhány perce érdeklődtem meg, kóstoló gyanánt módomban áll küldeni kevés hurutot, attól a gyergyószentmiklósi háziasszonytól, aki a helyiek szerint is a legnagyszerűbbet kreálja a műfajban. Amennyiben érdeklődésed nem lankadta az örmény különlegesség iránt jelezz, és a kiszállításra is találunk megoldást, de számolni kell azzal, hogy hangyányit időigényes művelet lesz, akár egy hétbe is beletelhet.

Benikuty 2009.06.22. 17:43:21

Kétszer futottam bele a hurut készítésbe, autentikus recept alapján. Kétszer bele is buktam:(

MBTBD 2009.06.22. 18:07:51

@Hans Castorp: mi is Gyergyóból kapjuk a hurutot, általában nyár végén, most sajnos csak régi van. Az újból szívesen felajánlunk, ha majd megérkezik.

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2009.06.26. 10:53:56

Kedves MBTBD,
Kérdezném, hogy két ember neve alatt futhat-e a benevezett étel? Gondolom kiválasztás esetén elkészíteni csak az egyik érkezhet, ez oké, de amúgy ketten adhatjuk-e nevünket hozzá?
Köszönöm,
Macaroon

MBTBD 2009.06.26. 12:04:20

@Macaroon: persze. Erre már volt is példa korábban.

Hans Castorp 2009.06.26. 16:41:46

@mitfahrer: Szia! Csak most olvastam! Szuper!

Hans Castorp 2009.06.26. 16:42:32

@MBTBD: Nagyon köszönöm előre is!

Hans Castorp 2009.06.26. 16:50:52

@mitfahrer: és hogyan vesszük fel egymással a kapcsolatot?

Hans Castorp 2009.09.05. 12:23:19

@Benikuty: képzeld, mitfahrer küldött nekem churutot...!Most már csak annyi a dolgom, hogy tisztességes marhahúst szerezzek!

Az a szomorú, hogy lehet, hogy nehezebb lesz, mint churutot szerezni.

Benikuty 2009.09.05. 13:35:01

@Hans Castorp: irigyellek, hogy csak a hús beszerzése a gond:))

Hans Castorp 2009.09.05. 21:01:20

@ROBERTO: Szeged és környéke. Vegyek a Corában szerintetek? Sajnos, háztájiban már nagyon ritka, pedig falun és tanyán is zoktam lakni. Meg marhát nem vágnak olyan gyakran, mint tyúkot, vagy mangalicát, teszem azt.

Hans Castorp 2009.09.05. 21:02:06

@Benikuty: @ROBERTO: Ha sikerül elsőre, a másodikat eljöhetnétek megkóstolni...!

Benikuty 2009.09.06. 07:23:09

@Hans Castorp: Bízz magadban, én az elsőt is megkóstolnám. Csak messze lakom:(

Fiskális 2009.09.06. 14:31:46

@Hans Castorp: Én a Metrót is javaslom megnézni, tegnap előtt jártam két-három fajta marha volt származási hely szerint és bélszínt kivéve volt minden: lábszár, rostélyos, hátszín stb., néhány fajta vákum csomagolásban, jól megnézhetően. A Metró előnye az optimális hűtés a hentes szekcióban 14-15 fok van állandóan. (Egyébként volt nyúl, birka, bárány, kacsa és liba is, sőt borjú és viszonylag szép sárga csirke. A múltkor itteni csontos bárányból csináltam lancashire-i hotpotot /a Mark Wahlberg-féle verziót/ s jónak találtam a magyar metrós bárányt, jobb volt pl. mint az újzélandi fagyasztott. Bár ennek az ételnek előnye, hogy ebbe jó a fagyasztott is. Viszonylag jó. Persze, ha érlelt t-bone vagy hátszín stb. kellene, akkor ez sem jó, mert ezek 4-6 napossak max.)

Hans Castorp 2009.09.07. 07:22:33

@Fiskális: köszönöm! Jó ötlet. Nem érlelt kell, örmény húslevesre készülök!

muskotály küvé 2009.09.07. 10:30:48

@Hans Castorp: A Corában (legalábbis a fótiban) lehet kapni előrecsomagolt magyar tarkát. Valami különleges eljárással csomagolják (fekete tálca, bordó papír az egyik felén). Nagyon jó szokott lenni a lábszár: keresztben elvágott, kerek szeletek, gyorsan puhul, jóízű.

Fiskális 2009.09.07. 14:51:25

@muskotály küvé: Erről lehet szó, szerintem is kitörés a hazai átlaghoz képest, igaz az ára sem rossz :)

cora.hu/markaink/iz/receptgyujtemeny/5_iz_es_hagyomany_marhahus/

muskotály küvé 2009.09.07. 15:36:53

@Fiskális: ez lehet az.
Én azokat a bizonyos kerek lábszárszeleteket szoktam venni. Nem olcsó, de nem is naponta veszek...
Kár, hogy jó sütnivaló húsból nem tartanak méretes, "családi" darabokat...

Hans Castorp 2009.09.07. 22:45:50

@muskotály küvé: @Fiskális: én is erre gondoltam. Már régen szemezgetek velük, itt az alkalom, hogy kipróbáljuk! A Metróban is szoktam volt nézegetni, és megbízom Fiskális ítéletében, csak azok a csomagok egyelőre nekünk túl nagyok (két felnőtt, egy baba).

Mondjuk, hívhatunk vendégeket. Hm.

Fiskális 2009.09.08. 09:00:26

@Hans Castorp: apropos, az örmény húslevest elfeledtem megkérdezni, az meg mi a kánya? :)

julabo 2009.09.08. 13:54:32

Érdekes kezdeményezés!
Szeptember 16-án este, Litauszky Zsolt főz a Csalogányban! Kaló Imre boraihoz!

Hans Castorp 2009.09.08. 22:53:00

@Fiskális: az angadzsabur-levesre gondoltam...kaptam hozzá churutot...:-)))

Hans Castorp 2009.09.08. 22:56:33

@julabo: jaj a vidékieknek! Megy valaki? Olyan valaki, aki Szegény Vidéki Kommentelőknek részletes élménybeszámolót hajlandó begépelni?

mitfahrer 2010.01.06. 12:53:26

Mivel ehhez a poszthoz illik leginkább, íme egy kis churutolás benszülött riporter tollából.
Különös ajánlással HansCastorp-nak!

Hans Castorp 2010.01.06. 17:06:53

@mitfahrer: jaj, de jó, hogy írtál!

Készítettem angadzsabur-levest! Újévre! Valószínűleg nem tipikus újévi eledel, de meg akartam lepni a családot. Fülecskéket is csináltam bele.

HÁLÁS KÖSZÖNET mégegyszer! A szobalevegőn szárított churut került bele. Legközelebb a fagyasztottal is kipróbálom, de szerintem nincs lényeges különbség.

Boldog új esztendőt kíván szeretettel,

H.C.

mitfahrer 2010.01.07. 15:25:10

@Hans Castorp:
Nagy kő esett le a szívemről... tényleg azt hittem, hogy odaúton valami baja esett a portékának és neki sem fogtál levest készíteni... de most megnyugodtam.

(A mereklye különben aprócska szénaboglyát jelent.)

Boldog új esztendőt kívánok

Hans Castorp 2010.01.14. 17:40:52

@mitfahrer: angadzsaburról szóló műsor a Dunán MOST! Ill. pillanatokon belül...:-)

Hans Castorp 2010.01.14. 18:08:21

@mitfahrer: Azért annyit hozzátennék, hogy az angadzsbur a pici derelyének a neve, nem a petrezselymes "ízesítőnek"...

mitfahrer 2010.01.21. 14:11:30

@Hans Castorp:
Valóban... én is elcsíptem egy részt abból a riportból, és nekem is pontosan ez a fogalomzavar tűnt fel. (De lehet, hogy nem is fogalomzavar, csupán a fogalom regionális "elmosódása".)

Utolsó kommentek

  • Zb74: @Zsomama: Lágy vízben gyöngyözve főzni (kvázi abálni), és csak a vége felé sózni? (2014.12.02. 21:21) Babszabályok
  • Zsomama: Valahol olvastam egy praktikát, hogy mitől nem válik le a bab héja, de sehol nem találom és sajnos... (2014.12.02. 20:24) Babszabályok
  • Dóczi János: A legjobb krémest vácon ettem , Mihályi László cukijában. A mester munkái mind remekművek csak ajá... (2014.11.25. 10:12) Mille-feuille - Pierre Hermé „krémese”
  • TF113: Étteremben ettem ilyet de gyanítom nem úgy készítették el ahogy kellene. Kb olyan volt mintha lekv... (2014.11.16. 11:36) Cumberland mártás
  • Fispá Géza: @szamárfül/pável: DE! Mi is tudunk! A szakácsnak ! :) (2014.11.05. 18:01) Melanzane alla Parmigiana
  • Utolsó 20

Címkék

alabardos (6) alain ducasse (10) alexandra (9) alma (6) andaluzia (8) angolna (8) ausztria (7) bab (8) bacher (5) bajor (5) balatoni brigitta (8) barany (19) barcelona (9) baszkfold (9) becs (12) bocuse d or (32) budai gourmet (6) burgonya (35) caldeirada (6) carbonara (8) carpaccio (8) casa moro (5) cékla (9) cerea (6) charlie trotter (6) citrom (10) cornelia poletto (6) costes (7) csalogány26 (5) császármorzsa (5) csirke (26) csokoládé (21) csúcsgasztronómia (17) cukkini (6) cukkíni (6) cukrászat (7) curry (6) czifray (41) czifray versenykurzus (33) derelye (12) desszert (9) eckart witzigmann (19) édesség (10) elverfeld (8) étteremkalauz (11) ferran adria (11) fogas (10) fokhagyma (12) főzelék (12) francia (7) frantzen es lindeberg (7) franz keller (6) fűszerek (5) gazpacho (9) gerbeaud (5) gesztenye (8) gnocchi (10) gomba (5) gordon ramsay (6) grill (6) grillezés (5) gusto (163) gyömbér (6) hagyma (7) hagyomány és evolúció (53) hagyomany es evolucio (11) hal (28) halászlé (9) halleves (12) halszósz (7) hangar 7 (65) harcsa (5) harissza (6) heston blumenthal (17) homár (7) horváth szilveszter (6) horvath szilveszter (6) húsmentes (5) huszár krisztián (8) ikarus (69) itália (8) jakabkagyló (6) japán (14) joachim koerper (5) jonnie boer (9) juhtúró (5) kacsa (9) kacsamáj (8) kagyló (5) káposzta (12) katalónia (8) kaviár (7) kecske (5) kocsonya (11) kolbász (8) közgyűlés (5) kreil vilmos (6) krémleves (10) krumplisaláta (5) lazac (7) leves (36) libamáj (16) litauszki zsolt (10) london (7) lyon (15) madrid (5) máglyarakás (6) magyar gasztronómiai egyesület (12) magyar konyha (43) magyar nemzet (120) magyar vitacikk (36) malac (6) mallorca (5) málna (6) mandula (5) marcus lindner (5) marha (10) mártás (33) martin berasategui (6) martin fauster (7) mauro colagreco (5) mge (27) michelin csillag (7) mngsz (25) molnár gábor (6) münchen (8) nápoly (6) noma (5) nyelvhal (7) olasz (5) olaszország (6) olasz konyha (9) olasz tészta (5) onyx (11) otp klub (11) pacal (13) padlizsán (18) palacsinta (12) paprika (13) paradicsom (26) parizs (5) párizs (11) parmezán (7) pascal barbot (6) pasta (5) paul bocuse (6) pecsenyelé (5) pető istván (6) pezsgő (7) pierre hermé (5) portugália (14) provence (8) pulyka (5) rainer sigg (5) rák (14) rak (5) répa (6) rizottó (11) rizs (11) roland trettl (16) róma (6) saláta (9) salzburg (58) sándor dénes (6) santi santamaria (7) san francisco (6) san sebastian (6) savanyú káposzta (6) sertés (8) sonka (11) sóska (6) spagetti (6) spanyol (10) spanyolország (5) sparga (5) spárga (10) spenót (9) süllő (11) sütőtök (7) sven elverfeld (9) szakácsképzés (6) szardella (5) szardínia (7) szarvasgomba (10) széll tamás (11) szell tamas (7) szendvics (10) szent jakab kagyló (5) szicília (7) szorbet (6) takács lajos (6) tejberizs (7) tempura (5) teszt (7) tészta (13) thaiföld (15) thierry marx (5) thomas keller (5) tintahal (5) tojás (17) tőkehal (8) tonhal (5) toszkána (8) túró (7) uborka (9) vanília (7) várvizi péter (7) vegetáriánus (17) velő (5) vietnam (9) vinaigrette (7) zeller (11) zöldmártás (5) zöldség (18) Címkefelhő