Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu
A bűvös szakács

Desszertvilágbajnokság Lyonban

2009.01.31. 18:06 MBTBD

Először szerepeltek magyar cukrászok a lyoni "desszert-világkupán".

A Magyar Gasztronómiai Egyesület köszöni a részvételt MIHÁLYI LÁSZLÓ és NESZTOVIDISZ ZOLTÁNNÉ cukrásznak, M. TÓTH ZSOLT jégszobrásznak és AUGUSZT JÓZSEF cukrásznak.

Köszönjük a támogatást Somody Imrének (Centrál Kávéház), Harmath Csabának (Aréna Catering), T. Nagy Tamásnak (T. Nagy Tamás), a Valrhona cégnek és a Boiron Frères-nek, a Hotel Intercontinentalnak és Pedone Kocka Máriának (Milánó Kft.)

Köszönjük a Lyonba érkezett magyar szurkolóknak is a lelkes támogatást!

(...És azoknak is, akik azonnal a helyszínen termettek, és – bár a verseny terheiből nem állt módjukban bármit is vállalni, sem szakmailag, sem anyagilag – készek haladéktalanul az élünkre állni. Erre a jelenségre még visszatérünk.)

A cukrászbajnokságon 22 ország csapata indult, tíz óra alatt kellett elkészíteni a csokoládétortát, a parfét és a tányérdesszertet. A parfét óriási jégszoborra kell végül tálalni, a tortát csokoládéból készült tartókompozícióra. Mindezt 22 tagú nemzetközi zsűri bírálta el.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület révén kijutott csapat:


Auguszt József - a történelmi Auguszt cukrászda tulajdonosa a zsűriben képviselte Magyarországot


Mihályi László – a Váci Desszertszalon tulajdonosa, egyben a hamarosan újranyíló pesti Centrál Kávéház főcukrásza a boxban dolgozott
 

Nesztovidisz Zoltánné - a Hotel Intercontinental cukrásza is a frontvonalban dolgozott a verseny napján, Mihályi László mellettM. Tóth Zsolt
– Magyarország kevés jégszobrászainak egyikeEleve sikernek tekintettük azt, hogy Magyarország - nem remélten - előkelő helyezéssel bekerült a döntőbe. A döntőre minimális program az volt, hogy ne legyünk utolsó helyezettek. Mivel először indultunk a lyoni világkupán, a 14.-16. hely elérését sikernek tekintettük volna. A minimális célt elértük: a magyar csapat a huszadik helyet szerezte meg, amit a körülményekhez képest hősies teljesítménynek tartunk.

Főként azért, mert a cukrászok két testhossznyi hátránnyal indultak száz méteren. Magyarországon ugyanis egyelőre nincs jégszobrász-cukrász. A jégszobrászok a versenyen durván 2,5 órát töltenek szoborfaragással, a fennmaradó időben intenzíven dolgoznak cukrászként a desszerteken. Ez a fő szerkezeti oka annak, hogy a magyar csapat nem tudta megismételni a selejtezőn elért szép eredményt. Ezzel együtt szeretnénk külön kiemelni a jégszobrász M. Tóth Zsolt teljesítményét, aki (mexikói kollégájával együtt) kirívóan gyenge minőségű jégtömbből dolgozott. Sallang, giccsmentes, szép munkát végzett.

A versenytányérok

A csokoládétorta piskótája liszt helyett mandulaporral készült. Ropogós és habos-krémes rétegek váltották egymást, a csokoládéhoz szeder társult gyümölcs-kiegészítőként.A parfétorta összetevői
:

Citromos vaníliafagylalt, mangó-passiógyümölcs szorbet, krémes narancskaramell, gyömbérparfé, ropogós pralinéA tányérdesszert mákos financier, sárgabarack-coulis, sajtkrém, ropogós narancstuile (vékony lapótya), meggyszorbet és meggyel festett rózsaszín mandula kombinációja volt.

A jégszobrász M. Tóth Zsolt  munkája imponáló volt. Az egyik leggyengébb minőségű jégtömböt kapta, amit egyedül fordított meg és dolgozott át „billegésmentessé”. A kész produktumon két egymás felé forduló madár tartja az alapzatott, melyre a parfétorta kerül. A cím: „A szerelem gyümölcse”.

Coupe du Monde de la Pâtisserie

A cukrász-szakma legjelentősebb világversenyét kereken húsz éve rendezik meg Lyonban, a Bocuse d’Or szakácsversennyel egy helyszínen, a Sirha gasztronómiai vásár mellett. A cukrászbajnokságot a ma már ősz Gabriel Paillasson kezdeményezte, akit világszerte „a cukrászat Bocuse”-eként tartanak számon. 2009-ben január 25-26-án versenyeztek a cukrászok, 27-28-án a szakácsok. A két verseny különböző szervezésű, de a helyszín, a közös moderáció, a külsőségek azonosak.
A magyar versenytányérok hozzávalói és anyaghányadai
ITT találhatók

Fotók: Sirha PR és Bittera Dóra


134 komment

Címkék: lyon cukraszat desszertvilagbajnoksag jegszobraszat mihalyi laszlo m toth zsolt nesztovidisz zoltanne

A bejegyzés trackback címe:

http://buvosszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr50914681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.03. 10:11:20

@muskotály küvé: Nem venném el Shakes kenyerét, de a magyar nyelvet Kazinczy-ék nyelvújítása mentette meg az elnémetesedéstől. Egy apró szigetnyelv vagyunk az indo-európai nyelvek tengerében. Kár lenne hagyni elveszni a meglévő magyar elnevezést, csak mert a műveletlen többség nem ismeri és inkább a divatos angolt használná mindenre. Mi lenne így a nyelvünkből Hunglish?

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.02.03. 10:11:45

@Rizs Ottó: szerintem bújjatok össze egy zuhany alatt, vagy ha azt nem akarjátok, akkor folytassátok máshol...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.02.03. 10:12:29

@Gift: végignéztem a képeket, de én például a nagy részükre nem mondanám, hogy giccses...

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.02.03. 10:13:12

@nite_club: jó-jó, de én flitteres alsógatyát hordok :))

Gift 2009.02.03. 10:23:52

@nite_club:
nem is. általában a cukrászatról beszéltem és a cukrászati termékek férfiatlan élvezetéről.
azért ezzel a jégszobor költemény-követelménnyel a verseny szervezői elkötelezték magukat a "cukrász tulajdonképpen giccsművész is" vonalon.
a cukrászat a gasztronómia jégrevűje!
LOL

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.03. 10:38:27

@Gift:

Mérhetetlen önteltséged néha csak úgy sugárzik a kommentjeidből...

Ha valaki nem édesszájú, akkor minek kezd vitatkozni a cukrászatról? Ez olyan, mintha valaki, aki nem szereti az operát, arról nyitna vitát, hogy Caruso vagy Pavarotti volt-e a jobb tenor...

A cukrászat igenis művészet. Valószínűleg veled ellentétben - a legtöbb embernek egy születésnap vagy esküvő elképzelhetetlen torta nélkül.

"a cukrászsütemény eleve a kispolgárság és a vénasszonyok műfaja"

Aha, "Gerbeaud" sztereotípia!

Ami a díszítés milyenségét illeti, láthatunk példát a modern minimalizmusra , sőt dekonstruktivista megközelítésekre és ezek ellenpontjaként selyemvirág-szintű giccsre is. Valószínűleg egy sokszínű világban mindegyikre van kereslet.

Én nem nézném le sem a művészt, sem a "műértőt" csak azért mert más az ízlése.

Senki sem kényszerít, hogy cukrászdában vásárolj, de ne vitasd már el mások jogát, hogy így tehessenek!

Kurta · http://mufordito.blog.hu/ 2009.02.03. 10:39:03

A Nagy Levin (tartalék): "meglévő magyar elnevezés"?
A "golgotavirág-gyümölcs"? Mint a csipkerózsabogyó? És a strucctojásmadár?

Létezik magyar neve a termésnek, de _szerintem_ nem ez (a leggyakrabban használt). Mindenesetre kíváncsi voltam, shakes miért gondolja, hogy ez a helyes. Másrészt: citrom, narancs, banán jó? Marakuja rossz?!

De talán azt is érdemes látni, hogy ma nincsenek Kazinczyk, és a 21. században a nyelvfejlődés egy picit máshogy működik, mint a nyelvújítás korában működött. Mindenesetre ez aligha erre a fórumra tartozik.

Gift 2009.02.03. 10:45:49

@A Nagy Levin (tartalék):
dehogy vitatom el. a cukibajárás maszkulinitásáról amit mondtam magánvélemény, természetesen méretes szamárság is lehet, nem is érdekes.
de mikor a verseny kiköveteli a hülye jégszobrával a giccsbe ragadást, az már más.
és ha figyelmesen olvastál nem a cukrászatról vitatkoztam, az nem az én léptékem. /csakhogy tényleg öntelt legyek :))/ a cukrászatról, mint esztétikai jelenségről, és a sütemények, torták társadalmi mozgásáról értekeztem, utólagos engedélyeddel. :)))

Gift 2009.02.03. 10:49:07

@Rizs Ottó:

"Kérdezem én: a farkaskutyát tartó, dohányzó, söröző focidrukker mennyivel macsóbb, mint egy sziámi macskát tartó,nem dohányzó, sörutáló édességkedvelő férfi?"

engedd meg, kérlek, hogy röviden válaszoljak:
sokkal!
:))))


az ízlésről nem vitatkozunk, az sajnos csacskaság. akkor nem létezne művészeti kritika sem. film, színház, muzsika, képző....

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.03. 10:51:55

@Gift: Nem az volt a feladat, hogy giccses jégszobrot faragjanak, hanem, hogy a gyümölcsparféhoz illeszkedő talapzatot készítsenek. Nézd meg a francia munkát! Ha tényleg csak ennyi a jégszobruk, akkor az minden csak nem giccses...

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.03. 10:59:19

@Gift:

"ha figyelmesen olvastál nem a cukrászatról vitatkoztam, az nem az én léptékem. /csakhogy tényleg öntelt legyek :))/ a cukrászatról, mint esztétikai jelenségről, és a sütemények, torták társadalmi mozgásáról értekeztem, utólagos engedélyeddel"

Én igazán figyelmesen elolvastam háromszor is... Lehet, hogy neked is el kellett volna, mielött rákattintottál volna a "Komment küldése" gombra...

muskotály küvé 2009.02.03. 11:58:45

@A Nagy Levin (tartalék): arról lehet vitatkozni, hogy marakuja vagy maracuja vagy maracuya, de a Golgotavirág-gyümölcs botanikiai pontosságú, ugyanakkor túl hosszú és komplikált ahhoz, hogy hétköznap használható legyen. Én ellene szavazok :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.03. 12:24:15

@Hepci: akkor ne csak sóderolj, hanem lépjél már le innen a személyes problémáddal és oldd meg más csatornán a dolgot.
Rohadt fárasztó már vagy két hete a nyomorodat olvasni.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.03. 12:25:09

Mi a baj a cukrászattal? Egy szakma. Ha nem lenne feltalálnák.
A desszert sohasem önmagában, hanem csupán zárófogásként értelmezhető. Van persze eltérő nézőpont és annak képviselői valóban nagyobb számban a gyengébb nem és a gyermekek közül kerülnek ki, ez azonban csak egy statisztikai mutató volna.
A sütemény és az édesség fogyasztása nem csak macsóság, hanem lelki állapot függvénye is.
Kevés embert ismerek, aki az étkezés végén a kávéját is keserűn issza. (Sok cukros is bevállal egy-egy képviselő fánkot.)

A jégszoborról: funkcióját, hagyományát az esztétikummal összekötve absz. korrekt. Érdemes volna megnézni, mi más készült a versenyen, mielőtt jobban elmerülünk a vitában. (Én csak a kobra-monguz kreációra vetettem egy pillantást, ahhoz képest a szárnyra kapó főnix meglepően diszkrétnek tűnik.)
Annyit még hozzátennék, hogy olyanok vitatkozunk a témáról, akik még csak képen láttak ilyet. Azt is a múlt héten. :o))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.03. 12:26:41

@Hepci: Telefonszámod megadásával vírust tartalmazó sms-ek veszélyének teszed ki magad.

napoletano 2009.02.03. 12:30:52

@muskotály küvé: botanikai lecke kovetkezik. Passiflora - passiovirag; tropusokon szelesen elterjedt, kulonleges viragu nemzetseg, kb. 500 fajjal. Nincs Europaban es a sarkvidekeken, Afrikaban nem oshonos. Sok fajuk eheto gyumolcsot terem. Az, hogy a nagy, sarga forma (maracuja, ejtsd: marakuzsa, portugal nev) es a kisebb, bordo heju forma (ez meg uj-Zelandon is termesztheto) egy faj-e vagy sem, meg nem egeszen vilagos (felt. nem). Az utobbi onbeporzo (es ezert, meg a kisebb hoigenye miatt is jobban elterjedt), az elobbi nem.
En amugy hivnam passiogyumolcs-nek, a sarga valtozatot meg arany passiogyumolcs-nek.

De mivel ez a cukraszverseny kore burjanzik, hat engedtessek meg:
"cukraszati termekek ferfiatlan elvezete" (szerzoi jog Gift-et illeti)?
Ezek szerint egesz nemzetek hosszu ideje ivartalanul szaporodnak, mert mind ferfiatlanok? Rohognom kell, hosszan...

Mirwen · http://newrim..freeblog.hu 2009.02.03. 12:36:09

a vitatkozás helyett inkább én is gratulálnék a versenyzőknek a szép teljesítményért!
(jégszobrászat meg mondjon le)

Gift 2009.02.03. 12:39:30

hepci!
vero elírta, nem vírusra, virtusra gondolt!
amilyen kis édesszájú... :))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.03. 12:47:16

@Gift: vero tényleg nagy sütimájszter :))))

Gift 2009.02.03. 12:53:18

@Gasper:

szerinted, levettem? LoL

muskotály küvé 2009.02.03. 13:08:36

@napoletano: nagyjából ezt már én is leírtam feljebb, de leckeadás előtt szerintem tanuld azt meg magad is (ill. ne csak a felét olvasd el az en.wikipedia.org "passiflora" szócikkének): van Európában passiflora, mediterrán vidékeken elég gyakori egy kevéssé hőigényes, narancsszínű termést hozó fajta (P. caerulea - de ezt is szokták edulis-nak nevezni), de Dél-Angliában is láttam termő bokrot. Lehet, hogy portugálul marakuzsa, de a magyar név gyakran a magyar fonetikához igazodik: nekünk a ronaldu is ronaldó, kenja is kenya, szóval nyugodtan maradhat marakuja (ami egyébként spanyolul pont így hangzik).
Mindegy, a lényeg, hogy a passion - passiógyümölcs szavakból nem derül ki, pontosan miről van szó; kb. olyan, mintha citrusról beszélnénk.

muskotály küvé 2009.02.03. 13:11:22

@napoletano: ja és bocs, de passiovirág nem létezik, Golgotavirág van :)

muskotály küvé 2009.02.03. 13:49:21

@Hepci: nem biztos :)
De olvastam róla, és Horvátországban szedtem is hajtást egy kivadult bokorról :)

Mary-n 2009.02.03. 15:43:18

nite_club: Nálam is a James Bond torta nyert, bár a belgák tortája is nagyon szépen néz ki, hát igen, még a lilát, mint aktuális divatszínt is bevetették.

Viszont ránézésre nem tudom, miért jobb vagy rosszabb a magyarhoz képest az argentin, a finn, vagy a malajziai esetleg a lengyel.

A jégszobrászat egyértelműen látványelem, hiszen beláthatjuk, mi abban az izgalmas, hogy 22 X 2 cukrász 10 órán keresztül tőlünk legalább 10 méterre süteményt süt.
A franciák meg azért jobbak, mert náluk az útszéli péknél is ilyen minőségű cukrászsüteményeket lehet venni.

Gratulálok a magyar csapatnak!

bacity · http://kacat.blog.hu 2009.02.03. 16:43:08

Mihály Úr, Vácott még közelíteni sem tudja elődjének ízeit!
ettől függetlenül valóban igéretes és messze a mai átlag felett áll.

2009 Vác

napoletano 2009.02.03. 20:52:10

@muskotály küvé: onerzet van, gratula. Onironia - nincs, nem gratula. Stilus? hm...
Hogy ki mit es honnan vesz, azt meg legyen annak dolga felfedni, akitol az informacio ered.
Amugy irtam en olyat, hogy passiovirag? Latom, belolem sem lesz nyelvujito - ihlet meg volna, de ha az okosok azonnal lonek?

gourManka 2009.02.03. 20:56:12

Hülye jégtömb.
Megnéztem a hivatalos oldalon minden csokidesszertet és hót giccs az egész, a magyar az egyik legszebb még így is, több mint öt egyszerűen nevetségesen néz ki. Hajrá túrórudi

gourManka 2009.02.03. 21:00:06

Ja, passió- és golgotaügyben egy kedves adalék: hogy hívják angolul a molnárkát, amelyik a víz felszínén szaladgál? Jesus bug

ehran 2009.02.03. 21:28:07

@bacity:
Azt lehet tudni, ki volt Mihályi úr elődje, és esetleg most hol lehet megkóstolni a süteményeit? Kíváncsi lettem rá, Mihályi úr készítményeit mostanában tervezzük barátokkal "tesztelni" :) összehasonlítanám az említett másik úréval/hölgyével.

spajzcetli 2009.02.03. 21:46:30

…Gift! Nagyrabecsült Íny-társam!
(…nem hiába védtelek meg -anno dacumál-, holmi nemtelen kommentes támadásokkal szemben!…)

Nagy Levinnek adresszált hozzászólásod, akár ha az enyém is lehetne!…

„dobos idejében tán még divat volt a bukjel szoknya, a bubi frizura, és az üveges vitrinnel ellátott kanapé is. közelítesz a lényeghez, mikor cukrászművészetet említesz. nos ez a baj. egy cukrász nem művész, és különösen nem szobrász és/vagy díszítő művész. lehet velem vitatkozni, de, ez illik ezek szerint a klasszikus cukrászathoz.
ennek rokona a szalonna taréj paprikával petrezselyemmel nemzetiszínűre csinálva, kockásra irdalva sült debrecenivel a töltöttkáposzta tetején.
a tányérdesszert az más. olyat úriember is eszik néhanapján. /de egy férfi ne legyen édesszájú.... :)))/”

…célirányos, telibetalált meglátás, érzékletes, zanzásított megfogalmazás!…
„a cukrászsütemény eleve a kispolgárság és a vénasszonyok műfaja, nem véletlen, hogy díszítő ízlésében is ehhez igazodik. giccs, nipp világ”;
„ennek rokona a szalonna taréj paprikával, petrezselyemmel nemzetiszínűre csinálva, kockásra irdalva sült debrecenivel a töltöttkáposzta tetején.”
És a szösszeneted kvintesszenciája: „a tányérdesszert az más. olyat úriember is eszik néhanapján. /de egy férfi ne legyen édesszájú.... :)))”
És mind erre a korona: „a cukrászat a gasztronómia jégrevűje!”
(Kedves Rizs Ottó, Tisztelt Nagy Levin! Smile van Gift bejegyzése végén !!! - tessenek többet gyakorolni a mosolyt, iróniát… ! … És valóban, világvallások és birodalmak siklottak zátonyra a kedélybeteg humorfóbok következtében. :-D Egyébként meg gyertek ki az étterem elé!!!… :-D)

( Gyönyörű Nőm, alias feleségem lehet a tanúm: olykor nem hogy elvárom, de kikövetelem a desszertet –még a hétvégi reggelihez is!!!…)

Kis komolyság a végére: Őszintén gratulálok a magyar csapatnak!!!...

Fiskális 2009.02.03. 23:09:25

@muskotály küvé: A golgotavirágnak, mint nemzetségnek a wiki szerint is több, mint 400 faja van, amiből egy a maracuja, ami nem azonos passiógyümölccsel, mert hogy "... kerek, sárga vagy narancssárga, igen ízletes, édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs. Mintegy 50–60 faj termése ehető. A termést spanyolul granadillának („gránátalmácska”) is nevezik, mert az egyrekeszű, sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. A maracuja és a csengőgranadilla termése 5–8 cm-es, az óriás passiógyümölcsé 15–20 cm-es. A savanykás, markáns ízű pulpában ülő, szív alakú magok a szerető szív jelképei. A 2–4 mm-es magokon kerekded, lyukszerű bemélyedések találhatók." (wiki)

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.03. 23:22:05

@spajzcetli: Erőteljes nyelcsapásaidon (Gift hátsója irányában) kívül volt valami mondanivalód is, vagy csak hobbiból szemetelted tele a fórumot Gift kevéssé authentikus hozzászólásának dupla beidézésével?

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.04. 00:07:37

@Fiskális: passio=golgota?
A növényt angol anyanyelvű hittérítők nevezték el passionfruit-nak. Angol nyelvterületen a "passio" - ellentétben a német eredetű közép-európai "passiójáték" értelemmel - Jézus megfeszítettését és szenvedését értik. Ez ugye a "Kálvária", amely a latin megfelelője az arámi "Golgota"-nak, vagyis a "Koponyák hegye" ahol a "Passio" beteljesüléseként Jézust megfeszítik.
A katolikus liturgiában a Kálvária egyik állomása - némi fogalmi zavar közepette - a Golgota. Mind a "kálvária", mind a "golgota" 1000 éves katolicizmusunk alatt meghonosodott a nyelvünkben, ezért fordíthatták a múltszázadi botanikusok a Passiflora-t Golgotavirágnak.

Én, részemről nem rántanék kardot egyetlen elnevezés védelmében sem, hiszen botanikai elnevezésén már nem változtat semmi és minthogy ez egy egzotikus trópusi gyümölcs amelyet még a trópusokon sem fogyasztanak úgy, mint a citrus- vagy banánféléket, vélhetően széleskörű ismertsége a közeljövőben sem várható. Hogy golgotavirág-gyümölcs, maracuja, vagy passionfruit, majd az adott pillanat marketingcélja fogja meghatározni. Mennyire kell egzotikusan hangoznia...

Egyébként Mel Gibson nélkül - vélhetően - a "passiógyümölcs"-nek jóval kevesebb lelkes támogatója lenne...

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.02.04. 01:43:53

@bacity: @ehran:

ja a Boda
autentikus 70's, semmi szinezék, meg térfogatnövelő, színtiszta anyag - csokis minyon, meg ilyenek
pont olyan volt a krémese, mint nagymamámnak, és a piskótatésztája is a legjobb, nem utolsósorban volt egy eladója, aki tudta, hogy mit árusít, és be tudta csomagolni, ami a mostani lányokról nem mondható el

Mihályival semmi baj, csak rosszkor van rossz helyen
Centrál mégrosszabb (volt/lesz?), de legalább van szponzor

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.04. 08:15:10

@spajzcetli: No-no! Gift hiába tesz szmájlit a végére! Amit ír, úgy is 2értelmű marad. Na, ettől jó. Ki hogy érti, úgy megy fel a vérnyomása vagy épp kacagva borul a monitorra.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.04. 08:48:50

Valahol azt hallottam -lehet hogy pletyka- hogy Mihályi László lánya segít az édességek dizájnolásában a váci cukrászdában, aki az Iparművészeti (mostanság Moholy-Nagy) Egyetemen végzett nem tudom melyik szakon. Ezt meg tudja valaki erősíteni, vagy cáfolni? Merthogy ezek az édességek amellett hogy irgalmatlanul finomak, nagyon jól meg vannak küldve formai szempontból is.

@A Nagy Levin (tartalék): asszem te sem a bölcsészkaron, vagy a teológián szerezted fentebb megcsillantott ismereteidet :)

operaberger 2009.02.04. 08:51:28

@MBTBD: Jó lenne, ha több cég támogatna ilyen tehetséges embereket, mint Mihályi úr.Napokban olvastam, hogy egy Winet nevű cég támogatni kívánja.Támogatta is vagy csak ingyenreklámot akart magának?

muskotály küvé 2009.02.04. 09:49:24

@napoletano: a bejegyzésed első sorának utolsó szava a passiovirag. Szerintem ha valaki nem saját kútfőből, hanem számára ismeretlen terepen mondjuk a wikipediából dolgozik, illene megadni a forrást - én is szeretek mindenbe beleokoskodni, de szoktam jelezni a forrásaimat.
De nem akartalak megbántani :)

muskotály küvé 2009.02.04. 10:04:44

@Fiskális: megpróbálom összefoglalni a mondanivalómat :)
- a Golgotavirág = Passiflora növénynek jó sok változata van
- ebből nem kevés változat terem ehető gyümölcsöt
- ezek közül néhányat termesztenek,
- a legelterjedtebb termesztett fajta a P. edulis, spanyolul marakuja, magyarul ?, angolul passion fruit. A világ sok tájámn termesztik, állítólag kissé különböző módon néznek ki a különböző tájakról származó, de egyaránt a P. edulis-hoz sorolt fajták. (Ami életszerű, hiszen pl. narancsból is van sokféle).
- a különböző termesztett fajtáknak (termésüknek) spanyolul/portugálul/kecsuául/... különböző nevük van, DE angolul szerintem mindet passion fruit-nak nevezik
- visszatérve az alapkérdésre, a receptben szereplő "passion" megnevezés mindezek miatt nem teljesen egyértelmű, de legvalószínűbb, hogy marakuja, vagy a mediterránon előforduló fajta lehetett - de szerintem kérdezzük meg Mihályi urat :)

A Nagy Levin (tartalék) 2009.02.04. 11:18:01

@Gasper: ?
Gyerekkori hittan, általános alapműveltség, körmenet, kálváriajárás, stációk, gyerekkori emlékek... Angol nyelvterületen élés, elvárt vasárnapi templomba járás, a bahamai szomszéd hitbuzgalmából kifolyólag kiokosodás passió ügyben, meg ilyenek...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.02.04. 11:19:39

@muskotály küvé:
Kedves Küvé, nem bírom ki, hogy be ne kapcsolódjak, melletted.
www.novenykatalogus.hu/noveny/golgotavirag/?nid=62882&sid=
Ilyen ügyekben ne wikit olvasgassunk, nem feltétlen megbízható forrás.

napoletano 2009.02.04. 11:43:44

@muskotály küvé: kosz. Hat nincsen mit tenni, igazad van - leirtam, hogy passiovirag, meg ha tudom is, hogy magyarul golgotaviragnak hivjak. Nem wikipediabol szedtem az informaciot (bar abba is beleneztem, mielott elkuldtem. Egyetertek Hepcivel, alt. ovatosan kell kezelni az ottani dolgokat). A dolog amugy nagyjabol tisztazodott.
Amit azonban felvetek, hogy tapasztalatom szerint a kisebb, lila kulseju, es a nagyobb, sarga szinu gyumolcs nem feltetlenul azonos (sot, valoszinuleg kulonbozo faj, ahogy azt tobb forras is sejteti). En mindig az elsot lattam gyakrabban, kulonfele orszagokban. Ezt altalaban mas neven is aruljak. Az altalam "arany passiogyumolcs"-nek nyelvujitott forma szerintem szukebb, tropusi elterjedesu, ill. ott termesztik. Ezt legalabbis Europaban mindig maracuja neven lattam emliteni, a masikat sosem - az rendszerint a "passionfruit".

napoletano 2009.02.04. 11:50:42

@Hepci: megneztem a linket. Hat meg egy ok, hogy ne probaljak nyelvujitani - mar nem uj a nev:
"Virágjának alakja jellegzetes. Nevét a spanyol missionáriusoktól kapta, akik Krisztus szenvedéseit látták megelevedni benne. A 10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a keserű poharat, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik. Ebből ered a magyar krisztus-, golgotavirág valamint passiógyümölcs elnevezés is."

drszaszp 2009.02.04. 11:55:40

A jégszobrászkodáson való vitatkozás helyett azon kellene elgondolkoznunk, hogy nálunk miért nincs lehetősége a cukrászoknak rendesen felkészülni? Miért nem adnak rá pénzt, támogatást. Nem volt tájékoztató brosuránk, nem volt koncepciónk, nem volt egy állvány amire felrakják a díszmunkákat! Cukrászaink remekek (le a kalappal), miért nem kapnak több támogatást?!

drszaszp 2009.02.04. 11:58:17

A másik megjegyzésem a témával kapcsolatban, hogy kicsit úgy érzem, hogy nem hogy a jégszobornak, de a karamell és csokoládé díszmunkának is aránylag kevés köze van a cukászathoz, ez inkább művészi teljesítmény!
Más:
Roppant nehéz lehet a világ 22 legjobb sütijét zsűrizni, ez olyasmi mint egy szépségverseny, hogy a világ 20 legszebb nője között nem lehet választani!

Rizs Ottó 2009.02.04. 12:28:28

Kedves dr.Szaszp: "Roppant nehéz lehet a világ 22 legjobb sütijét zsűrizni" írod, teljesen egyetértek. Ezért mondta Balczó András, hogy az öttusa objektív: ennyi és ennyi (mérhető) idő, annyi és ennyi (mérhető)találat, minden objektíven értékelhető, még a műkorcsolyázásnál az "egyéb" szempontok is erősen bejátszanak.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.04. 12:41:31

Volna kedves egy cukrász is hozzászólni
feladat-alapanyag-technika-megoldás-kivitel-célszerűség-ötlet-tálalás kérdéskörben mi a meglátása?

Rizs Ottó 2009.02.04. 12:50:54

Kedves Vero, habverővel a kézben munkaidőben nem életszerű, hogy gép elé jussanak a cukrászok.

ehran 2009.02.04. 13:22:52

Elnézve ezt a véres vitát az elnevezések körül, meg kell állapítanom, nem véletlenül igyekszünk mindenkit rászorítani az akvarisztikában a halak latin nevének használatára. Úgy nincs meg (illetve hibahatár környéki) a tévedés esélye.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.04. 13:45:57

@Rizs Ottó: 5 napja?
Desszertvilágbajnokság Lyonban
2009.01.31. 18:06 MBTBD

ROBERTO 2009.02.04. 13:49:37

@Rizs Ottó: Azért egy ideje már publikus a poszt, hogy ez a munkaidős kifogás ne álljon helyt

A virág és gyümölcs elnevezése körüli polémia tök fölösleges (szerintem) mivel piciny mérsékeltövi hazánkban ennek az alapanyagnak a hozzáférhetősége erősen korlátozott, bár sokan tartják otthon dísznövényként, mert szép a virágja. Pont. Azaz szerintem több szót nem érdemel, míg a honi (lokális) nyersanyagok nem szerepelnek eléggé hangsúlyosan a cukrászatok kínálatában, ez most télvíz idején felveti a nem megfelelő minőség és tartósító eljárások problémakörét.

Aztán ott van még a giccs és nipp kérdésköre, jégszobrászatostul, cukordíszestül (tipikus esete az esküvői giccstorta vidéken) ami SZERINTEM probléma, és szívesen látnám a szerzők állásfoglalását, mert van egy olyan érzésem, hogy a cukrászat még előtte áll annak a változásnak, ami a "látványszakácsolás"-ból kifejlesztette a Bocuse d’Or -t azaz a mostani elveket, ahol a beltartalom legalább akkora vagy nagyobb szerepet játszik, mint a dekor.

Kedves MBTBD szívesen olvasnék olyan írást a témából, ami rendet tesz a fejekben, mert nem kétséges, hogy a hozzászólók (köztük én is) baromira nem értenek a cukrászathoz :-) és a jégszobrászoláshoz

Ezen felül szívesen olvasnék a verseny résztvevőitől nyilatkozatot, amivel a saját munkájukat értékelik realista módon, valamint hogy helyére tudjuk tenni azt, hogy ez a cukrászversenyen elért eredmény a mai magyar cukrász valóságban mit jelent, továbbá, hogy hol tart a magyar cukrász képzés, milyenek az országban fellelhető nyersanyagok meg ilyesmi, mi lehet ennek a versenynek és eredménynek a "hozadéka" az eccerü nép számára :-)

blizma 2009.02.04. 14:51:04

"Na most vagy elalszom,vagy elveszítem az eszméletemet."(Dr N.László kifakadása K.I.alezredes előadását hallgatva,honvédségi kiképzésünk során.)

SZ.P. 2009.02.04. 21:41:11

Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa a kiírást, akkor megérti, hogy mi volt a feladat és nem a "nekem ez vagy az jobban tetszik" mentén próbál rájönni, hogy miért is lett az a végeredmény ami.

Csokoládé tortával kapcsolatos kiírás szerint:

"Egy desszert prezentációs célra, 6 adagos méretben, integrálva egy cukor kreációba mely 2/3 részben karamellizált cukorból (húzott, fújt, préselt) kell állnia. Maximális méret 125cm x 40cm x 60cm.

Két desszert ugyanebből a kompozicóból 10 adagos kivitelben, kostolás céljára.

Az egyes adagok 75-125g-osak lehetnek."

Azt persze nem tudhatjuk, hogy ízre milyenek lehettek, de az biztos, hogy a franciáké integrálva van a cukorkompozícióba, ahogy rajtuk kívül csak az amerikaiaknak és valamelyest a dél-koreaiaknak ill. a belgáknak sikerült ugyan ezt elérniük. A többiek csak díszítettek a cukorral, így Laci is.

A parfé kiírásáa végén is szerepel egy apró kitétel - miszerint californiai mandulát kell használni a díszítéshez - amelyet sokan nem teljesítettek maradéktalanul, a franciák viszont igen.

El tudom képzelni, hogy a szeletelt mandulából készült krokant nem győzte meg a zsűrit, mert vélhetően nem jeleníti meg eléggé eredeti formájában a mandulát mint kivehető, értelmezhető díszítőelemet, a cukorrózsa pedig elvonja róla a figyelmet.

Ezen a szinten már ilyen apróságok döntenek és ahogy a képekből megítélhető, a zsűri objektíven járt el, bár hangsúlyozom: a kostolás ezen a versenyen nagyon meghatározó tényező, de gondolom a világ 22 legjobb cukrászcsapatának ez jelenthette a legkissebb problémát.

SZ.P. 2009.02.04. 22:09:47

Elnézést, a "préselt", az természetesen "öntött"...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.05. 00:11:33

@SZ.P.: Ok. Én kértem.
Na, megyek, kezdem olvasni Kugler Házi Cukrászatát.

MBTBD 2009.02.05. 10:09:49

Lehet nézegetni a desszerteket, a legfontosabb szempont a versenyen mégis az íz, a harmónia, az egyes elemek elkészítésének tökéletessége, a munka pontossága (vágási felületek, állagok stb.) Az Ikarus főcukrásza, Christoph Lindpointer is ott volt Lyonban, (róla azt kell tudni, hogy három csillagot érdemlő chefpatissier). A vele folytatott beszélgetés tanulsága az volt, hogy mindenképpen három cukrászt kell indítani, s ha semelyikük sem ért a szobrászathoz, akkor fúrjanak inkább három lyukat a jégbe, és kész. A pontok összesítésében ugyanis a szobor igen csekély szerepet játszik, a harmadik cukrász munkájára azonban égető szükség van.

My Name Is Nobody 2009.02.05. 13:01:48

Gasper 2009. 02. 04-i bejegyzésére reakció:
Mihályi László az iwiw-en lévő adatlap szerint 39 éves. Elég korán kellet kezdenie a családalapítást ahhoz, hogy már egyetemet végzett lánya legyen (persze nem kizárt).
Nem lehet, hogy a Horváth cukrászdáról van szó? Itt a leírás megfelel a tényeknek (Sugar! dizájncukrászda, Horváth Eszter).

nite_club · http://niteclub.blog.hu 2009.02.05. 13:57:47

@Hepci: pont ez az. nem bohóckodásnak kell felfogni.

"A vele folytatott beszélgetés tanulsága az volt, hogy mindenképpen három cukrászt kell indítani, s ha semelyikük sem ért a szobrászathoz, akkor fúrjanak inkább három lyukat a jégbe, és kész. A pontok összesítésében ugyanis a szobor igen csekély szerepet játszik, a harmadik cukrász munkájára azonban égető szükség van."

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.05. 14:21:01

@My Name Is Nobody: kössz az észrevételt, így már tényleg kérdéses a dolog :)))
Ráugrottam a Horváth cukrászda honlapjára és olvastam az ott található sajtóanyagot, ami rájuk nézve valószínűbbé teszi az általam hallottakat.

Persze ezzel együtt eléggé avantgardnak számítanak nálunk a Mihályi féle édességek, csak úgy formailag is. És számomra, noha nem vagyok különösebben édesszájú, brutális revelációként hatottak ezek az édességek :)))))

off:és hogy egy klasszikus mondást is idézzek, kedves Nobody: Stupid f***ing white man. Do you have any tobacco? :))))))

iceart 2009.02.05. 16:57:48

@ROBERTO: Üdvözlök mindenkit én vagyok a jégszobrász. A kristálytiszta átlátszó és buborékmentes jég a I.oszt. hogy mit készít belőle valaki az szubjektív. Számomra az volt a fontos, hogy harmonizáljon a parféval és ne nyomja el. Természetesen sokkal impozánsabb jégszobrot is lehetett volna készíteni, de ez most nem egy individuális verseny volt. Aki személyesen szeretné látni a jégszobrászatot: 2009.02.20-22-ig Miskolci kocsonya Fesztiválon kész ill. helyszínen látványfaragás lesz. vagy a www.iceart.hu oldalon...
Köszönöm a véleményeket, M.Tóth Zsolt

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.02.05. 17:25:54

@iceart: Köszönjük mi is, hogy megosztottad velünk.
Apropó! Az lejött valakinek, hogy a parfé a főnix/sas (?) fészekben a tojás?

Nagy ötlet! Grat!

Mary-n 2009.02.05. 20:13:02

Kedves Gasper!
Ha érdekel a véleményem a Sugárról, akkor nagyon szívesen leírom, de csak levélben, mert nem akarok senkit megsérteni. Bár Mihályi Úrnál még nem jártam, (hamarosan pótlom eme elmaradásomat) így nincs összehasonlítási alapom.

Kedves @MBTBD!
Mikor hallunk a szakácsversenyről?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.05. 21:01:17

kedves @Mary-n: ha a nevemre kattintva írsz pár gondolatot, azt megköszönném.

spajzcetli 2009.02.05. 21:26:38

@iceart: …megnéztem a honlapját. Őszintén gratulálok a Munkáihoz!…

…és most jön a smile (Hahó! Nagy Levin –kispados ):

Látva a produktumokat, végérvényesen letettem arról, hogy feleségemtől elvárjam, otthoni ebédem-vacsorám desszertjét megkoronázandó jégfaragvány is kerüljön étkezőasztalunk síkmértani centrumába. Persze, csak azért, mert egy puhány, erély nélkül való, elvtelenül megengedő és elnéző –szerető!- férj vagyok!…:-))
…na, legfennebb hóhullásos télvíz idején agy jelzésértékű, aprócska hóember?!…

Iporka 2009.02.06. 22:51:24

@Mr. Cheflaszlo: Na, megint elgurult a gyógyszer...

ehran 2009.02.06. 23:43:07

@Mr. Cheflaszlo: Elvette Tamás az oviban az uzsidat vagy mi ez az egyre gyerekesebb kampány ellene? Nem sikerült felnőni míg az idegen országokat jártad? Mielőtt félreértenéd, nem azzal van bajom, hogy kritizálod, felőlem akár igazad is lehet, nem ismerem a sztori hátterét, de amilyen stílusban teszed az hihetetlenül szánalmas - volt szerencsém az oldaladhoz, és megnéztem néhány videódat is.

Kurta · http://mufordito.blog.hu/ 2009.02.07. 08:48:55

Hepci: ezek szerint kimaradtál az előző fordulóból. Cseppet sem szórakoztató.

MüllerPapa (törölt) 2009.02.07. 08:53:20

Az itteni személyeskedő hangvételű vita sajnos pont a lényeget veszi el elölünk.
Holmi gyümölcsnevek és fikázások helyett
a versenyről a tapasztalatokról tanulságokról és a Magyar csapat teljesítményéről kellene írogatni.Ha számításba vesszük hány ország millió édessége leledzik kicsi földünkön az elért helyezés nem is rossz.Sőt.
Dicséretes!Én viszont megint azt hiányolom hogy nincs fényképes beszámoló
az összes versenyző munkáinak bemutatásával.

Gift 2009.02.07. 10:33:45

@Hepci:

"Ha kimoderálták, azt nem helyeslem, márcsak azért se, mert szórakoztató, ha itt valaki totál hülyét csinál magából..."

:))))) ezzel sok mindent megmagyaráztál! :)

ehran 2009.02.07. 11:20:53

Kedves Hepci!

Nem emlékszem szó szerint, de nem tartalmazott se érveket, se tényeket amiket írt, olyasmi volt, hogy szándékában áll kiporolni Tamás hátsóját, mindez még pár jelzővel megspékelve. Keress rá a youtube-on a videoira ha nagyon unatkozol, de szerintem kár az időért. Elképesztőnek tartom, hogy valaki ennyi energiát öljön abba, hogy pár mondattal beszólhasson egy másik embernek. Pedig a filmek alapgondolata talán nem is lenne elvetendő, de legalábbis az étterme reklámozására nyilván megfelelő lenne, viszont mindebből semmi nem marad meg az emberben, annyira a beszólásokat érzi csak hangsúlyosnak.
Megjegyzem Te is akkor lettél kimoderálva tudtommal, amikor itt a blogon teljesen irreleváns vitába kezdtél, pedig erre többen is felhívták a figyelmedet.

frecles 2009.02.08. 00:06:08

A Szakácsversenyről mikor lesz beszámoló?Jó lenne idöként frissiteni a honlapot!!!

albaregia 2009.02.14. 11:35:56

Most komolyan nem lesz itt a Bűvösön beszámoló a Bocuse d'Or-ről?

MBTBD 2009.02.14. 12:47:07

@albaregia: de lesz. csak előbb a Gustónak írjuk meg. Hamarosan feltesszük a blogra.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.02.18. 16:23:56

"Hogy golgotavirág-gyümölcs, maracuja, vagy passionfruit..."
Akkor már inkább a golgotagyümölcsöt nevezném, csipkerózsa-bogyót sem mondunk. ;)

mecenate 2009.03.21. 16:23:41

Sziasztok!
Kàr ezt latni hogy otthon az emberek hogy ki vannak akadva a "giccses" jégszobraszaton,es a passion-on!
En 5 eve itt tanulok Franciaorszagban, (francia szakacsdiplomakkal a hatam mögött),iden pedig cukraszkodom:
a sefem 2x es jegszobrasz Vilagbajnok(francia CUKRASZ),es elmondhatom semmi kôze a giccsnek a jegszobraszathoz!(van egy kis ralatasom elhihetik!200-300kg-os hazilag keszitett,profi tömböket hasznal)!ö megrendelesekre keszit kb akarmit: allatokat,stb!de nem lattam meg giccses dolgot töle
Amikor franciaorszagban v.ki BTM vizsgat tesz,(kb otthon mester vizsga)Kriterium,hogy jegtömböl faragni kell!
szoval ezert is szerepel ez a TARGY a cukrasz vilagbajnoksagokon!!!
A maracujàrol pedig annyit hogy nem nagy szam: valoszinü a sok gyp-s raadasul a szep frisset veszi meg,(tisztelet a kivetelnek)pedig nem is az a jo,sötttttt!
Amugy itt franciaorszagban elismerôen beszelnek a magyarok eredmenyeröl!
Ezuton is gratulalok a csapatnak!!!!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.20. 13:36:39

Tegnap kiugrottunk a családdal Vácra, majd beugrottunk a Mihályi féle desszert szalonba. Mindenféle púder nélkül mondom, hogy egészen frenetikus volt az élmény. Ugyan nem vagyok édesszájú, de egy ilyen fílingért bármikor örömmel átverekszem magam a fővároson.

És jó a helység minimál dizájnja is, ami egy az egyben harmonizál magukkal a süteményekkel is. Igazi gesamtkunstwerk ez a történet (de nem wagneri értelemben) :]

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.20. 14:16:38

@Gasper: mi nem egészen ezt tapasztaltuk, pár hete. A Mihályi sütemények gyönyörűek, de az ízek, hmm, hiányoznak.
Brownie: száraz, egyhangúan édes tészta.
Tonkabab: ennek van valamiféle jellegzetes és érdekes, füstös íze, de finomnak nem nevezném.
Amarettós tiramisu: a textúra nagyon kellemesen krémes, de a tiramisu lényege összetevői nem érezhetőek, az amarettót is beleértve.
Persze, lehet, csak pechesen választottunk, de három sütiből három kevéssé fantasztikus már furcsa egy ilyen agyonsztárolt helyen. Ráadásul az elsőt a pultos kislány ajánlotta...
Viszont a főtér sarkán levő pici kávézóban/csokoládézóban sokkal pozitívabb élmények értek, majd megírom egyszer.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.20. 15:25:44

@OG: én egy dobost ettem, ami rendhagyó módon henger alakú. Na annak a dobosnak nagyon finom volt a krémje. Mondjuk a rajta lévő karaika alakú cukormáz szokatlanul ízetlen és halovány színű volt, de számomra jól passzolt a krém ízvilágához.
Feleségem az amarettós tiramisut ette, amit én is megkóstoltam és nekünk az is nagyon bejött.
A kislányom süteményének a nevére nem emlékszem, de egy egészben eltett körte dekkolt egy kerek, kívül ropogós, belül omlós tésztán. Nekem az is nagyon bejött.

Egy szó mint száz, én elégedett voltam mindennel, továbbá a sztárolt hely hangulatának még a nyomát sem éreztem sehol. Egyébként főleg helyi, kisgyerekes családok alkották a vendégkört tegnap délután hat óra magasságában.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.20. 15:27:22

@Gasper: a "karaika" alakzat helyesen írva karika :)

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.20. 16:06:49

@Gasper: a Dobosról hallottam, hogy nagyon finom, sajnos nem volt, mikor ott jártunk.
Tiramisu: nekem nem tiramisu egy olyan édesség, amiben nem érezhető kávé. A mascarpone helyett is valami más van benne. Ráadásul az amarettó sem érezhető. Gegnek ez jó, a csinos, szögletesen aszimmetrikus plexikübliben, tiramisunak roppant kevés.
Igazából egy dolgot tudtam a kóstolt sütemények javára írni (a szépség mellett): ha már alig van ízük, legalább nincsenek agyonédesítve, meg nincsenek bennük gusztustalan porok és más cukrászipari rémségek. Viszont összességében az élmény nem haladja meg az Auguszt/Szamos szintet...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.04.20. 16:12:42

@OG: Rádnéztek a cukrászdában és a brownie-t ajánlották? Hm ... Rizs Ottó mindjárt beír valamit.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.04.20. 16:22:18

@OG: na mondjuk abban igazad van, hogy a tiramisu nekem sem illeszkedett bele a hagyományos tiramisu-világképembe.

Legközelebb követeld ki azt a Dobost! Mondd meg, hogy Hapci addig nem tágít, amíg ki nem szervírozzák neki :))))

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.20. 16:29:37

@vero: igen.:)
Kérdeztem, mi van nagyon finom, azt ajánlották. Tragikus volt. Eztán a többit már én választottam.
@Gasper: nem kell tudniuk, hogy néz ki Hapci.
Rizs Ottó megnézhet, különös szeretettel várom a Maligánban...

Gift 2009.04.20. 16:32:06

@Gasper:
nagyon kérem, ne adjon ötleteket neki... nem szeretném a cnn-en hepcit nézni hetekig, mert éhségsztrájkol vácon a cukiban :)))

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.20. 16:40:02

@Gift: :)))
Nem kell aggódni, teljesen önfejű vagyok és vannak hülye ötleteim magamtól is...

muskotály küvé 2009.04.20. 16:41:18

A váci Desszertszalonnak kapcsolatban, minket az alábbi élmények értek:
1. A környezet gyönyörű, ugyanakkor turistahordáktól mentes sétálóutca - ritka nálunk az ilyesmi.
2. A sütemények, különösen egymás mellett a kirakatban, gyönyörűek.
3. A sütemények íze, édessége változó. A csokis sütemények (pl. a Dobos) egyszerűen fantasztikusak, tömény csokis krémmel; a tiramisú ősszel nekem nagyon bejött; a málnás, lapos korong alakú valami (nem emlékszem a nevére) olyan töményen édes krémmel volt töltve, hogy már engem is zavart... De volt valami narancsszínű, asszem cointreau-s krémmel töltött sütemény, az is nagyon finom volt - amellett, hogy majdnem megszólalt a szépségtől.

Az, hogy valamit "sztárolnak" nem azt jelenti, hogy minden mindenki ízlésének megfelel. Nálunk pl. családon belül is éles véleménykülönbség van a sütemények kellő/túlzott édességével kapcsolatban :)
A Desszertszalonban mindenképpen érezhető a minőségi alapanyagok használata, a nálunk szokatlan ízkombinációkra is törekvés, a nagy műgonddal történő kivitelezés - szerintem mindenképpen dicséretes a hozzáállás, és jó, hogy vannak - ha nem is felel meg mindenki ízlésének minden süteményük. (A savanyúszőlősből én nem ettem :) )

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.20. 16:50:47

@muskotály küvé: lassan összeáll, mit próbálok legközelebb: Dobos és narancsszínű narancslikőrös süti.
Addig még elkészülhet a savanyúszőlős is, átlag hármat bírok benyomni egy helyen. :)

muskotály küvé 2009.04.20. 21:53:04

@OG: nem mindenki szereti a túlzottan édeset :)
(Ha Gödöllő felől mész, mindenképpen érdemes benézni a Solier-ba is. Őszintén szólva, amióta felfedeztem, nehezebben veszem rá magam, hogy Vácig elzarándokoljak, csak nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy mindenről ugyanaz jut eszembe :) )

jamon 2009.04.20. 22:41:06

Nos, még az a szerencse, hogy a Maligánban hamarosan bizonyítani lehet, nem csak kritizálni :-)
Mindenesetre nehéz pálya lesz a desszert-pálya...

Szerintem a jó desszertek azért nem túlzottan édesek, mert elnyomja a minőségi összetevők ízét. Ha valaki sok édes (gejl) desszertet eszik, a kevésbé édeset nem fogja finomnak tartani.

Szerintem a Desszertszalon igyekezete a minőség elérésre kiugróan látványos.

Nagyon nehéz dolog az ízlés formálása...
Nekem van egy egyébként nagyon értelmes barátom, aki minden étteremben marhapörköltet szeretne enni, még egy olyan szigeten is, ahol csak kagylóhoz, rákhoz és friss tonhalhoz lehet hozzájutni. Szerinte csak a marhapörkölt a normális étel, úgy elkészítve, ahogyan a napköziben megszokts.

Rizs Ottó 2009.04.20. 23:10:05

Muskotály küvé@: DR.OG rászabadítása a SOLIERre vitatható ötlet.

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.21. 00:27:37

@Rizs Ottó: ne aggódj, soknevű Ottó, előbb voltam a Solierben, mint ahogy hallottad a nevét.

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.21. 00:31:22

@zs0: ha picit visszagörgetsz, láthatod, nem a Mihályi desszertek édességét keveselltem, hanem az ízüket.
Az ízlés formálása valóban nagyon nehéz dolog.

muskotály küvé 2009.04.21. 08:45:52

@Rizs Ottó: erre hadd ne válaszoljak.. max annyit, játsszátok le egymás közt, kár a szerver- és vonalkapacitásért :)

solier · http://solier-gourmet.blogspot.com/ 2009.04.21. 09:47:34

@OG: Kedves Gábor! Kezdjek el aggódni? :-)

OG · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.04.21. 10:06:38

@solier: akinek egy neve van és rendes ember, semmi aggódnivalója nincs Hapcitól. :)
Egyébként kb. egy éve voltam nálatok. Teljesen jó volt a süti meg a forró csoki is. El is képedtem némileg, a Sulyán-féle borzalmas sütemények után.
Hamarosan járok arra megint, talán meg is ebédelek...

Utolsó kommentek

Címkék

alabardos (6) alain ducasse (10) alexandra (9) alma (6) andaluzia (8) angolna (8) ausztria (7) bab (8) bacher (5) bajor (5) balatoni brigitta (8) barany (19) barcelona (9) baszkfold (9) becs (12) bocuse d or (32) budai gourmet (6) burgonya (35) caldeirada (6) carbonara (8) carpaccio (8) casa moro (5) cékla (9) cerea (6) charlie trotter (6) citrom (10) cornelia poletto (6) costes (7) csalogány26 (5) császármorzsa (5) csirke (26) csokoládé (21) csúcsgasztronómia (17) cukkíni (6) cukkini (6) cukrászat (7) curry (6) czifray (41) czifray versenykurzus (33) derelye (12) desszert (9) eckart witzigmann (19) édesség (10) elverfeld (8) étteremkalauz (11) ferran adria (11) fogas (10) fokhagyma (12) főzelék (12) francia (7) frantzen es lindeberg (7) franz keller (6) fűszerek (5) gazpacho (9) gerbeaud (5) gesztenye (8) gnocchi (10) gomba (5) gordon ramsay (6) grill (6) grillezés (5) gusto (163) gyömbér (6) hagyma (7) hagyomány és evolúció (53) hagyomany es evolucio (11) hal (28) halászlé (9) halleves (12) halszósz (7) hangar 7 (65) harcsa (5) harissza (6) heston blumenthal (17) homár (7) horváth szilveszter (6) horvath szilveszter (6) húsmentes (5) huszár krisztián (8) ikarus (69) itália (8) jakabkagyló (6) japán (14) joachim koerper (5) jonnie boer (9) juhtúró (5) kacsa (9) kacsamáj (8) kagyló (5) káposzta (12) katalónia (8) kaviár (7) kecske (5) kocsonya (11) kolbász (8) közgyűlés (5) kreil vilmos (6) krémleves (10) krumplisaláta (5) lazac (7) leves (36) libamáj (16) litauszki zsolt (10) london (7) lyon (15) madrid (5) máglyarakás (6) magyar gasztronómiai egyesület (12) magyar konyha (43) magyar nemzet (120) magyar vitacikk (36) malac (6) mallorca (5) málna (6) mandula (5) marcus lindner (5) marha (10) mártás (33) martin berasategui (6) martin fauster (7) mauro colagreco (5) mge (27) michelin csillag (7) mngsz (25) molnár gábor (6) münchen (8) nápoly (6) noma (5) nyelvhal (7) olasz (5) olaszország (6) olasz konyha (9) olasz tészta (5) onyx (11) otp klub (11) pacal (13) padlizsán (18) palacsinta (12) paprika (13) paradicsom (26) párizs (11) parizs (5) parmezán (7) pascal barbot (6) pasta (5) paul bocuse (6) pecsenyelé (5) pető istván (6) pezsgő (7) pierre hermé (5) portugália (14) provence (8) pulyka (5) rainer sigg (5) rak (5) rák (14) répa (6) rizottó (11) rizs (11) roland trettl (16) róma (6) saláta (9) salzburg (58) sándor dénes (6) santi santamaria (7) san francisco (6) san sebastian (6) savanyú káposzta (6) sertés (8) sonka (11) sóska (6) spagetti (6) spanyol (10) spanyolország (5) sparga (5) spárga (10) spenót (9) süllő (11) sütőtök (7) sven elverfeld (9) szakácsképzés (6) szardella (5) szardínia (7) szarvasgomba (10) szell tamas (7) széll tamás (11) szendvics (10) szent jakab kagyló (5) szicília (7) szorbet (6) takács lajos (6) tejberizs (7) tempura (5) teszt (7) tészta (13) thaiföld (15) thierry marx (5) thomas keller (5) tintahal (5) tojás (17) tőkehal (8) tonhal (5) toszkána (8) túró (7) uborka (9) vanília (7) várvizi péter (7) vegetáriánus (17) velő (5) vietnam (9) vinaigrette (7) zeller (11) zöldmártás (5) zöldség (18) Címkefelhő