Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
A bűvös szakács

Fritti

2007.06.09. 11:53 MBTBD


A fritti vékony tésztában kisütött vegyes zöldség – répa, cukkíni, padlizsán, karfiol, gomba, zöldparadicsom és társai.

A legpazarabb talán a bundás articsóka és a cukkínivirág, melynek belsejében sokszor még egy darabka olvadt mozzarella, esetleg parányi szardella is megbúvik.

Ma már Budapesten is kapható cukkínivirág a biopiacon.









Amúgy vehetünk hozzá bármilyen zöldséget, vágjuk vékony szeletekre vagy más formára. Készítsünk „mártótésztát”.

Az olaszok sörös palacsintatésztát használnak, amit mi „orlynak” nevezünk. Ehhez szokás a tojás fehérjét külön felverni, s óvatosan belekeverni. Megpróbálhatjuk azonban japán módszerrel is (tempura). Ehhez egy csésze vízbe beleverünk egy tojást, és alaposan lehűtjük. Felhasználáskor szintén hűtőszekrényből elővett lisztet kavarunk bele.

Nem kell soká keverni, az sem baj, ha a lisztben kis csomók maradnak. Legyen olyan, mint egy híg palacsintatészta. (A sima fehérlisztet egyötöd részben helyettesíthetjük keményítőliszttel, így még jobb lesz.) A zöldséget megsózzuk, vékonyan belisztezzük, majd a hideg tésztába belemártjuk, s 180 Celsius fokos, semleges ízű bő olajban (vagy sansa olívaolajban) kisütjük. Egyszerre mindig csak keveset, hogy ne hűljön le az olaj.


A kész „frittit” fogóval kiemeljük, alaposan lerázzuk, és konyhapapírra tesszük. Akkor jó, ha egy csepp olaj sem marad benne, s ha nagyon forrón tálalják. (Sütés közben végig gondosan merjük le szűrőkanállal az olaj tetejére kiülő apró, égett részecskéket!)

Változat: préselt fokhagymát és frissen reszelt borsot keverünk a tésztába, és sütés előtt reszelt parmezánban forgatjuk meg a zöldséget.



1 komment

Címkék: zöldség róma olasz konyha fritti húsmentes

A bejegyzés trackback címe:

http://buvosszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3695564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Scala 2008.05.25. 12:09:48

Eszméletlen a post, midig is ki akartam próbálni ezt, de nem tudtam a tésztaváltozatokat.

Így végigolvasva lehet, hogy a variációval kezdem,& egyszerre fogom végigpróbálni. Fritőz kell hozzá? Mert az nincs.

Utolsó kommentek

  • Zb74: @Zsomama: Lágy vízben gyöngyözve főzni (kvázi abálni), és csak a vége felé sózni? (2014.12.02. 21:21) Babszabályok
  • Zsomama: Valahol olvastam egy praktikát, hogy mitől nem válik le a bab héja, de sehol nem találom és sajnos... (2014.12.02. 20:24) Babszabályok
  • Dóczi János: A legjobb krémest vácon ettem , Mihályi László cukijában. A mester munkái mind remekművek csak ajá... (2014.11.25. 10:12) Mille-feuille - Pierre Hermé „krémese”
  • TF113: Étteremben ettem ilyet de gyanítom nem úgy készítették el ahogy kellene. Kb olyan volt mintha lekv... (2014.11.16. 11:36) Cumberland mártás
  • Fispá Géza: @szamárfül/pável: DE! Mi is tudunk! A szakácsnak ! :) (2014.11.05. 18:01) Melanzane alla Parmigiana
  • Utolsó 20

Címkék

alabardos (6) alain ducasse (10) alexandra (9) alma (6) andaluzia (8) angolna (8) ausztria (7) bab (8) bacher (5) bajor (5) balatoni brigitta (8) barany (19) barcelona (9) baszkfold (9) becs (12) bocuse d or (32) budai gourmet (6) burgonya (35) caldeirada (6) carbonara (8) carpaccio (8) casa moro (5) cékla (9) cerea (6) charlie trotter (6) citrom (10) cornelia poletto (6) costes (7) csalogány26 (5) császármorzsa (5) csirke (26) csokoládé (21) csúcsgasztronómia (17) cukkíni (6) cukkini (6) cukrászat (7) curry (6) czifray (41) czifray versenykurzus (33) derelye (12) desszert (9) eckart witzigmann (19) édesség (10) elverfeld (8) étteremkalauz (11) ferran adria (11) fogas (10) fokhagyma (12) főzelék (12) francia (7) frantzen es lindeberg (7) franz keller (6) fűszerek (5) gazpacho (9) gerbeaud (5) gesztenye (8) gnocchi (10) gomba (5) gordon ramsay (6) grill (6) grillezés (5) gusto (163) gyömbér (6) hagyma (7) hagyomany es evolucio (11) hagyomány és evolúció (53) hal (28) halászlé (9) halleves (12) halszósz (7) hangar 7 (65) harcsa (5) harissza (6) heston blumenthal (17) homár (7) horvath szilveszter (6) horváth szilveszter (6) húsmentes (5) huszár krisztián (8) ikarus (69) itália (8) jakabkagyló (6) japán (14) joachim koerper (5) jonnie boer (9) juhtúró (5) kacsa (9) kacsamáj (8) kagyló (5) káposzta (12) katalónia (8) kaviár (7) kecske (5) kocsonya (11) kolbász (8) közgyűlés (5) kreil vilmos (6) krémleves (10) krumplisaláta (5) lazac (7) leves (36) libamáj (16) litauszki zsolt (10) london (7) lyon (15) madrid (5) máglyarakás (6) magyar gasztronómiai egyesület (12) magyar konyha (43) magyar nemzet (120) magyar vitacikk (36) malac (6) mallorca (5) málna (6) mandula (5) marcus lindner (5) marha (10) mártás (33) martin berasategui (6) martin fauster (7) mauro colagreco (5) mge (27) michelin csillag (7) mngsz (25) molnár gábor (6) münchen (8) nápoly (6) noma (5) nyelvhal (7) olasz (5) olaszország (6) olasz konyha (9) olasz tészta (5) onyx (11) otp klub (11) pacal (13) padlizsán (18) palacsinta (12) paprika (13) paradicsom (26) párizs (11) parizs (5) parmezán (7) pascal barbot (6) pasta (5) paul bocuse (6) pecsenyelé (5) pető istván (6) pezsgő (7) pierre hermé (5) portugália (14) provence (8) pulyka (5) rainer sigg (5) rak (5) rák (14) répa (6) rizottó (11) rizs (11) roland trettl (16) róma (6) saláta (9) salzburg (58) sándor dénes (6) santi santamaria (7) san francisco (6) san sebastian (6) savanyú káposzta (6) sertés (8) sonka (11) sóska (6) spagetti (6) spanyol (10) spanyolország (5) spárga (10) sparga (5) spenót (9) süllő (11) sütőtök (7) sven elverfeld (9) szakácsképzés (6) szardella (5) szardínia (7) szarvasgomba (10) szell tamas (7) széll tamás (11) szendvics (10) szent jakab kagyló (5) szicília (7) szorbet (6) takács lajos (6) tejberizs (7) tempura (5) teszt (7) tészta (13) thaiföld (15) thierry marx (5) thomas keller (5) tintahal (5) tojás (17) tőkehal (8) tonhal (5) toszkána (8) túró (7) uborka (9) vanília (7) várvizi péter (7) vegetáriánus (17) velő (5) vietnam (9) vinaigrette (7) zeller (11) zöldmártás (5) zöldség (18) Címkefelhő